Calendarul zilei

https://blog.revistaderecenzii.com

1940 – A început a doua domnie a regelui Mihai I al României, după ce tatăl său, Carol al II-lea a abdicat sub presiunea lui Ion Antonescu.

1817 – S-a născut avocatul, istoricul, scriitorul și omul politic Mihail Kogălniceanu (d.1891)

1819 – S-a născut scriitorul Nicolae Filimon, autorul primului roman notabil al literaturii române, „Ciocoii vechi şi noi” (d. 1865).

Continuă să citești

Moromeții (20) de Marin Preda

https://blog.revistaderecenzii.com

XX

Soarele se ridicase sus și, cu toate că trecuse destul timp, adunarea din poiana fierăriei părea mai pașnică decât oricând. Victor Bălosu trecu pe acolo și dădu bună dimineața; dar după ce se îndepărtă, Dumitru lui Nae se adresă lui Moromete în șoaptă:

— Cum e cu facultățile alea, Moromete?

Continuă să citești

Un vis al lui Petru Rareș de Mihail Kogălniceanu

https://blog.revistaderecenzii.com

Petru v[odă], domn Moldaviei, poreclit Rareș și Majă, era fiiu bastard al lui Ștefan cel Mare. După moartea lui Ștefăniță vodă, fiiu a lui Bogdan vodă, întâmplată la Hotin în 14 ianuarie 1527, Adunarea obștească se strânsese pentru numirea unui nou domn. Alegătorii erau în mare neînțelegere, pe cine să puie cap țării, căci din familia lui Ștefan cel Mare nu rămăsese nici un urmaș știut, tragerea lui Petru Rareș nefiind încă cunoscută de nimene. Ambițiile private al boierilor celor mai mari erau, dar, cu totul întărtate; fieștecare, dupre obiceiul vechi și nou, se credea vrednic și vroia să ocupe tronul Moldaviei.

Continuă să citești

Schiță biografică asupra celebrului violonist Paganini de Nicolae Filimon

https://blog.revistaderecenzii.com

Concertul de violin dat pe teatrul nostru de d. Hiubsch ne inspiră ideea de a da lectorilor noștri o prescurtare din viața și operile celebrului și neimitabilului Paganini, cel mai mare virtuozo de violin dintre toți aceia ce se consacrară la studiul acestui delicios instrument de la invențiunea lui și pînă în zilele noastre. Ideea nu ni se păru greșită și credem că aducem un serviciu lectorilor noștri puindu-i în relațiune cu acest fenomen, care prin magicul efect al arcușului său electriză inimile tutulor acelora ce avură fericirea de a-l asculta și ale cărui compozițiuni au rămas și vor rămînea mai mult timp nereproduse de violoniștii moderni din cauza insuperabilelor dificultăți ce știu cu atîta artă a semăna în operile sale.

Continuă să citești