Calendarul zilei

https://blog.revistaderecenzii.com

1811 – S-a născut prințul Karl Anton de Hohenzollern-Sigmaringen, tatăl regelui Carol I al României (d. 1885).

1812 – Bătălia de la Borodino: Cea mai sângeroasă din istoria războaielor napoleoniene nu a avut un învingător clar, însă armata rusă s-a retras în fața Marii Armate a lui a lui Napoleon, lăsând drumul deschis spre Moscova.

Continuă să citești

Pescuitorul de bureți de Panait Istrati

https://blog.revistaderecenzii.com

În vecinătatea Acropolei se afla, prin 1907 o stradă mărginașă a Atenei, care purta un nume ce-mi scapă. Strada asta și numele ei de atunci poate să mai existe și azi, după cum se poate foarte bine să-și fi schimbat numele sau să fi pierit cu totul.

Ceea ce-mi aduc însă aminte e că pe această stradă se găsea un restaurant cu o mică terasă, de unde privirea cădea glonț pe uimitorul templu de marmură, cocoțar pe muchea Acropolei. Și acest restaurant așa cum se întâmplă cu toate lucrurile mici dispuse în preajma celor uimitoare se numea, Dumnezeu știe de ce, „Locanda Acropoli“.

Continuă să citești

Moromeții (21) de Marin Preda

https://blog.revistaderecenzii.com

XXI

Acesta stătea ca și mai înainte între Din Vasilescu și Marmoroșblanc și se uita la ceilalți cu ciudata lui pornire dușmănoasă, de neînțeles aici în poiana lui Iocan și mai ales azi când ei erau atât de bucuroși de ploaia căzută peste noapte. Încât se supărară când cineva, șoptind vecinului, făcu să afle toți ceea ce spusese Țugurlan. Aici nu era ca la cârciumă și Țugurlan vorbise urât, întocmai ca acolo.

Continuă să citești

Brânduşele – Guillaume Apollinaire

https://blog.revistaderecenzii.com

E lunca veninoasă, când toamna e-n declin.
Cireada paşte iarbă,
Dar paşte şi venin-
Brânduşe înflorite ca cearcănele grele
Iar ochii tăi se-aseamănă cu ele:
Sânt cenuşii ca toamna ce curge peste lume.
De ochii tăi mă-nveninez anume.
Gălăgioşi copiii vin de la şcoală-acum-
Se aude muzicuţa departe nu ştiu cum.
Culeg brânduşe – mame cu multe fiici aproape, –
Iar la culoare-ntocmai ca ale tale pleoape
Ce tremură ca floarea-n dezlănţuitul vânt.

Continuă să citești

Pe mare de Goethe

https://blog.revistaderecenzii.com

Multe nopți și zile nava’mi stă’mpânzită ;
Așteptând prielnic vânt cu dragi tovarăși,
Răbdător și blând, in voie bună
Stăm în radă.

Nerăbdarea lor era mai mare:
Îți urăm din suflet cale iute,
Drum de slavă, bunuri multe,
Colo’n lume, ele te adastă
Și’ți va fi, re’ntors în brațul nostru,
Cinste dragă.

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com

* Cluj-Napoca: De la ora 20:00, clujenii sunt aşteptaţi în cadrul WonderPuck 8, la un spectacol care va avea loc în premieră absolută, prezentat de artiştii spanioli din Grupo Puja la o înălţime de 40 de metri. Este o reprezentaţie ce imaginează o navă zburătoare, esenţa tuturor maşinăriilor gândite de Jules Verne. Este prima coproducţie marca WoderPuck. Accesul este liber la toate activităţile din program. Spectacolul se numeşte „Verne” şi combină tehnicile teatrale cu tehnica acrobaţiilor aeriene la mare înălţime. Are la bază extraordinarele călătorii povestite de Jules Verne şi 64 de romane, nuvele şi povestiri în care acesta a combinat cu măiestrie elementele ştiinţifice cu fantezia. Distribuţia este alcătuită din María Mencías, Gema Segura, Facundo Pennesi, Rodrigo Sainz, María Segura, Coti Lovazzano, Monika Budzinska şi Mario Espel. Compoziţie muzicală: Leo Utrera. Regia artistică, dramaturgia şi costumele: Gema Segura. Regia tehnică şi scenografia: Luciano Trevignani

Continuă să citești

Interpretări de Tania Jilavu

https://blog.revistaderecenzii.com

Ajungem bătrâni și suntem prizonierii trecutului, a copilăriei, marcați de toate experiențele traumatizante. Am urât cu toată forța ceea ce atunci ne-a făcut să suferim, când ne simțeam umiliți sau neiubiți…De unde ne vin toate acțiunile, toate dorințele și pornirile noastre obsesive de la maturitate? Nu din fragedă copilărie?

Continuă să citești