Calendarul zilei

https://blog.revistaderecenzii.com

1659 – Oastea Țării Românești a cucerit Giurgiul și Brăila. A început răscoala antiotomană condusă de voievodul Mihnea al III-lea.

1683 – Sfârșitul celui de-al doilea asediu al Vienei. În fruntea unei coaliții creștine, regele polonez Jan Sobieski a învins oastea marelui vizir Kara Mustafa în Bătălia de la Kahlenberg.

Continuă să citești

Moromeții (24) de Marin Preda

https://blog.revistaderecenzii.com

XXIV

Strigătele agentului făcuseră parcă gol în jurul casei Moromeților. Era tăcere și nu se vedea nimeni. Moromete mai stătu câtva timp pe prispă, apoi se ridică cu fruntea în pământ și o luă încet spre poartă. În dreptul ziarului se opri, se uită la el ca și când ziarul ar fi picat acolo din cer, apoi se aplecă și îl ridică.

De la poarta cealaltă Tudor Bălosu îl urmărea cu atenție, auzise totul din curte precum și suma mare pe care o avea Moromete de plătit, și când îl văzu că iese pe podișcă, porni spre el. Bălosu se așeză ca și în seara trecută pe cealaltă stănoagă, dar de astă dată nu zise nimic, aștepta să înceapă vecinul vorba, fiindcă nu era plăcut să ți se strige în gura mare că ai datorii, și cum Bălosu avea de gând să-l întrebe din nou despre locul de casă, nu vroia să lase să se creadă că îl urmărește pe vecin la strâmtoare.

Continuă să citești