Calendarul zilei

https://blog.revistaderecenzii.com

1187 – Saladin a cucerit Ierusalimul, după 88 de ani de stăpânire cruciată. Acest eveniment va conduce apoi la cea de-a treia cruciadă

1875 – A murit inginerul și matematicianul Petrache Poenaru inventatorul primului stilou din lume – „Condeiul portăreţ fără sfârşit, alimentându-se însuşi cu cerneală” (n. 1799).

1925 – Tânăra de 19 ani Josephine Baker a debutat la Paris, la Théâtre des Champs-Élysées, cu dans erotic în La Revue Négre.

1935 – S-a născut scriitorul Paul Goma, dizident anticomunist refugiat politic la Paris (d. 2020)

Continuă să citești

Cuore – Inimă de copil/Octombrie de Edmondo De Amicis

https://blog.revistaderecenzii.com

OCTOMBRIE


Întâia zi de școală
Luni, 17.

Trad. Sofia Nădejde

Azi e întâia zi de școală! Ca un vis au trecut la țară, cele trei luni de vacanță! Mama m-a dus azi dimineață la școala Baretti, ca să mă înscrie în clasa a III-a primară; mi-era gândul tot la țară și mă duceam la școală cu inima rea. Pe toate ulițele mișunau copii; cele două librării erau pline de părinți, care cumpărau: ghiozdane, caiete, condeie, și în fața școlii se grămădise atâta lume, încât portarul și polițistul abia puteau să țină orânduială la poartă. Pe când stam lângă poartă, simții că-mi pune cineva mâna pe umăr; era profesorul meu din clasa a Ii-a, cel cu părul roșu și zbârlit, vesel, ca de obicei. El îmi spuse:

Continuă să citești

Moromeții (II, 6) de Marin Preda

https://blog.revistaderecenzii.com

VI

În seara și în zilele următoare după ce fugise cu Birică, mama ei plânsese și încercase s-o trimită pe fata mai mică, Rafira, cu câteva lucruri de-ale Polinei, dar Rafirica, deși avea numai zece ani, în loc s-o asculte pe maică-sa, se apucase să-i spună lui Victor. Tudor Bălosu aflase și o amenințase pe muierea lui cu bătaia.

Dar așa slabă cum era, Aristița îndrăznise să se împotrivească:

Continuă să citești