Moromeții (II, 17) de Marin Preda

https://blog.revistaderecenzii.com

XVII

Spre prânz, Moromete se satură să stea pe prispă; ieși la drum pe stănoaga podiștei. Ziua era frumoasă, deși căldura năvălea din cer asupra ei. Pe stănoaga era la umbră, deasupra salcâmi înfloriți, iar pe șoseaua curată, măturată din toate părțile de fete, treceau oameni. La a treia casă, înainte, ieșea din curte și se ducea nu se știe unde Matei al Barbului, care avea o gâlmă în gât și care din pricina asta, când vorbea, îți venea mereu să-i spui: „Tușește, mă, Matei, să-ți iasă gâlma aia din gât“.

Continuă să citești

Calendarul zilei

https://blog.revistaderecenzii.com

1912 – Primul Război Balcanic: Bulgaria, Grecia și Serbia au declarat război Imperiului Otoman

1604 – Astronomul german Johannes Kepler a observat, în constelația Ophiuchus, „Supernova din 1604” („Steaua lui Kepler”). El a publicat mai târziu concluziile sale în cartea „De Stella nova in pede Serpentarii”.

Continuă să citești

Pomul fermecat de Șt. O. Iosif

https://blog.revistaderecenzii.com

Sunt nopți când mă asemui
Cu fiul de-mpărat,
Ce străjuia sub pomul
Cu merele de aur;
Ca el veghez (când noaptea
Ce-n juru-mi s-a lăsat
Tăcută și târzie-i)
Sub pomul fermecat,
Ce poartă-al fanteziei
Neprețuit tezaur…
Sunt visurile mele
Ce noaptea îmi răsar
Mai vii decât atuncea
Când în odaie-i soare;
Și eu mă lupt cu somnul,
Gonindu-l în zadar,
Întind spre ele mâna,
Cu râvnă-adâncă, dar
Mă-nvinge-n veci stăpâna
Putere-adormitoare…

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com

* Timișoara: House of European Institutes din Timişoara prezintă expoziţia „Între Ape (Waters of in-Betweenness)”, care deschide dialogul despre relaţia pe care o avem cu apele. Vernisajul expoziţiei va avea loc, de la ora 18:00, la HEI – House of European Institutes din Bastion 1. Expoziţia se deschide publicului cu un tur ghidat de curatoarea Adelina Luft. „Între Ape (Waters of in-Betweenness)” reunește patru proiecte independente de cercetare artistică interdisciplinară care s-au aplecat pe parcursul anului 2024 asupra încrengăturii complexe de relații culturale, sociale, economice, ecologice și spirituale pe care le avem cu apele. Expoziția va fi deschisă publicului până în data de 11 noiembrie, între orele 16:00 și 20:00 (de miercuri până vineri) și 14:00 și 20:00 (sâmbătă și duminică).

Continuă să citești