Moromeții (III, 3) de Marin Preda

https://blog.revistaderecenzii.com

III

În acest an la seceriș Moromete n-avea de ce să nu fie ca totdeauna el însuși, adică nepăsător față de ceea ce se aduna în urma lui, uitând de toate și pierzându-se pe miriște în contemplări nesfârșite. Nu avea nici cea mai slabă bănuială că Paraschiv socotea acest seceriș ultimul la care avea să ia parte și cu atât mai puțin bănuia că o dată cu aceasta Paraschiv plănuia să smulgă familiei nu numai oile și caii, dar și ceva din acest seceriș. Dimpotrivă, Moromete constata că socotelile lui se împlineau cu prisos; făcuse aprecieri adevărate în dimineața aceea când se trezise din somn; recolta avea să fie deosebit de bogată. Pentru ce avea să se teamă?

Continuă să citești

De două mii de ani… (IV) de Mihail Sebastian

https://blog.revistaderecenzii.com

Lungă noapte cu Maurice Buret la „Coupole”. În fața bockurilor noastre deșarte de 1 franc 25, defilează o întreagă umanitate, zâmbete, strigăte de surpriză, scurte scene familiare, amoruri, trădări, drame… Spectacolul îmbată încet, prin trecerea insensibilă a timpului.

Continuă să citești

Un imn francez lui Eminescu de Lucien Bazin

https://blog.revistaderecenzii.com

Trad. Șt. O. Iosif

Cunosc povestea tristă și scurtă-a vieții tale
Și scârba ta născută din vanele plăceri,
Și lumea ta de visuri, dorințe și dureri…
Năluca urmărită de tine-n veci pe cale.

Și am citit o parte din opera-ți măiastră;
Sub biciul suferinței umane te zăresc
Trist, implorând în graiul tău dulce românesc
Pe amor, pe tiranul divin din lumea noastră.

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com

 Sibiu: Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu organizează o nouă întâlnire publică în cadrul proiectului cultural ‘Conferinţele ASTRA’, de la ora 18:00. Sub tema ‘Inteligenţa Artificială în domeniile creative: disruptivă sau constructivă?’, evenimentul va aduce în discuţie rolul tehnologiilor AI în creaţia artistică şi efectele pe care le au asupra domeniilor creative, oferind perspective diverse asupra acestui subiect complex şi de actualitate. Evenimentul va avea loc în spaţiul American Corner Sibiu, situat la etajul 5 al instituţiei de cultură care beneficiază de sprijin financiar din partea Consiliului Judeţean Sibiu. Invitaţii întâlnirii sunt: Ştefan Baghiu, lect.univ.dr. în cadrul Universităţii ‘Lucian Blaga’ din Sibiu, Ciprian Cândea, CEO Ropardo, Adrian Oprea, designer grafic, director de creaţie şi antreprenor, şi Florin Viorel, preşedinte al UAP Sibiu şi artist vizual. Discuţia va fi moderată de Răzvan C. Pop, managerul Bibliotecii ASTRA Sibiu

Continuă să citești