Calendarul zilei

https://blog.revistaderecenzii.com

42 î.Hr. – A doua bătălie de la Philippi: Brutus s-a sinucis după ce a fost învins de Marc Antoniu

1491 – S-a născut călugărul spaniol Ignatius de Loyola, fondatorul Ordinului iezuit (d. 1556)

1520 – Carol Quintul a fost încoronat împărat al Sfântului Imperiu Roman, la Aachen.

1958 – Scriitorul rus Boris Leonidovici Pasternak a primit Premiului Nobel pentru Literatură pentru romanul „Doctor Jivago”, devenit best-seller în Europa Occidentală, dar nepublicat în ţara de origine.

Continuă să citești

De două mii de ani (Partea a V-a) de Mihail Sebastian

https://blog.revistaderecenzii.com

Pe Șerban-Vodă în sus, de unde încep a se rări casele, automobilul provoacă oarecare senzație, ca într-o mahala de provincie. Se văd capete curioase la geamuri, se aud porți deschizându-se în urma noastră, se iau pâlcuri de copii după noi. „Mergeți spre crematoriu?”, l-a interpelat pe șofer o femeie proptită în pragul casei. „Mergem la dracu’ să te ia”, i-a răspuns el furios de gropile în care tocmai intrasem.

Maidanul se deschide pe stânga, trist, murdar, cu lăzi sparte, vechituri, cutii de tinichea, movile de gunoi arzând mocnit. Pe alocuri, un petic de iarbă, care a rezistat începutului de noiembrie, un pom pe jumătate desfrunzit, un dulău fără treabă.

Continuă să citești

Moromeții (III, 4) de Marin Preda

https://blog.revistaderecenzii.com

IV

În ziua când Boțoghină îi dăduse fiului său secerea în mână, băiatul, care avea atunci zece ani, se uitase la tatăl său nedumerit:

— Și de cai cine o să aibă grijă? întrebase închipuindu-și că problema cailor e fără soluție.

— De cai o să aibă grijă Irina, răspunse tatăl cu simplitate.

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com

* Timișoara: „Literatura şi noii ei aliaţi” este tema celei de-a XIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara (FILTM), care se desfăşoară între 23 – 25 octombrie. Cele 12 evenimente, la care participă 27 de invitaţi din ţară şi din străinătate, vor avea loc în Timişoara, dar şi în trei oraşe din judeţul Timiş. 12 dintre invitaţii festivalului se vor întâlni cu elevii a şase licee din Timişoara, Jimbolia, Sânnicolau Mare şi Lugoj, pe parcursul celor trei zile de festival. Dezbateri şi conferinţe pe teme de acută actualitate vor însoţi, de astă dată, deja cunoscutele seri de literatură organizate în Sala Barocă a Muzeului Naţional de Artă din Timişoara

Continuă să citești