Cască ochii la tocmeală, iar nu după ce te-nșeală – Anton Pann

https://blog.revistaderecenzii.com

Desen de AI

Murind lui Nastratin Hogea măgarul ce îl avea,
Socoti cum să mai scoată din paguba sa ceva:
Şi aşa tăind cu el capul măgarului celui mort,
L-a-nfăşurat pe deasupra binişor cu nişte tort;
Apoi cu acest ghem mare în piaţ’ să-l vânză mergând,
Se duse şi el cu dânsul cu alţi vânzători în rând;
Stând aci, veni îndată un ovrei cumpărător,

Continuă să citești

Apa – Adrian Maniu

https://blog.revistaderecenzii.com

Valurile verzi vin în ghirlande.
Simt pleoape galbene de oboseală…
Ochii îmi sunt închiși… s-au afundat tot mai adânc spre creier, ca să poată privi mai bine lumea. Spre a privi mai bine lumea, trebuie să-i fii tot mai departe.
Și sunt departe.
Valurile curg, zbor de păsări verzi. Trupul îmi e afundat în nisipul aprins, în infinit aprins e adâncit soarele.
Cu mâna îmi apăs din ce în ce mai tare ochii, cercuri
aurii să se desprindă, în noaptea ce vreau să-mi fac.
Cercuri aurii se desprind și zboară, ca flori ce s-ar naște și s-ar înflutura, rânduri-rânduri, în văzduh. Cercuri aurii se desprind și aleargă, și nu se pot ajunge, fiindcă plutesc pe aceeași apă, în alte timpuri.
Valurile vin, cadență în șolduri de șopârlă.
Valurile se lipesc de zăgazuri când se aruncă și de pe ele se sorb când pleacă. Au frigul sârmelor de cobză, când zuruiesc sub punți și când suspină în trestii.
Valurile. Departe țipă un erete, țipătul lui are sunetul oaselor pisate, dar nu e asta. Valurile au zumzetul ascuns, când trec prin ălbii netede, au gâlgâit limpede, când bat țărmuri scobite.
Tremură frigul sârmelor.
O cobză e ca o floare frântă de greutatea ei, și e aproape femeia care, deși nu te iubește, te lasă s-o porți în brațe, să o săruți, să te sărute, ca să poți suferi.
O floare frântă.
Sunt unele atât de grele în frumusețea lor, încât tulpina e împovărată de durere, înainte ca rodul să le fi pătat cu iubire.
Ce floare e apa?
În cotituri leneșe îi ghicești umărul, în vâltori rotunde bănuiești sânii, în undirea valului îi simți înfiorarea pântecului ei flămând care cere încăpățânat și răgușit: om.
Și în nisipul fierbinte îi simți mirosul de iarbă arsă și de pește mort, dar n-o înțelegi.
Valurile trec.
Ochii, pe care i-am apăsat prea mult ca să mă uit departe, dor.

Sursa: https://poetii-nostri.ro/adrian

Horoscop (Recomandare AI)

https://blog.revistaderecenzii.com

Astăzi, 4 februarie 2025, avem trei evenimente astrologice notabile: trigonul Mercur-Jupiter, intrarea lui Venus în Berbec și încheierea retrogradării lui Jupiter în Gemeni. Aceste aspecte influențează fiecare zodie în mod diferit.

Berbec: Venus intră în semnul tău, amplificând farmecul personal și deschiderea către noi relații. Este un moment prielnic pentru a clarifica eventualele neînțelegeri în cuplu și pentru a te bucura de momente plăcute alături de persoana iubită.

Taur: Trigonul Mercur-Jupiter îți oferă o perspectivă mai flexibilă asupra situațiilor, permițându-ți să găsești soluții acolo unde înainte vedeai obstacole. Este o zi favorabilă pentru a-ți exprima sentimentele și pentru a avea discuții profunde cu partenerul.

Continuă să citești

Bălăuca (20, 21) de Eugen Lovinescu

https://blog.revistaderecenzii.com

De la beția cosmică a cerului ridicat și mai sus prin alternarea întunericului cu lumina pâlpâitoare; de la beția istorică a priveliștii Iașilor văzută în semnele trecutului, în ruini și biserici – el se scoborî în feeria propriei sale existențe legate de Iași; forțele risipite ale sufletului se retraseră de pe dealurile Cetățuii, a Repedei, a Galatei, a Copoului, de la viziuni de nunți domnești și prădăciuni tătărești, de la cazacii lui Timus și de la tragedia de la Beilic, pentru a se strânge acum asupra unui singur punct, a cărui lumină întuneca toate celelalte focuri: la ea, la Veronica, prin care orice colț al Iașilor căpătase într-însul, timp de doi ani, o adâncă rezonanță.

Continuă să citești

Sadi-el-Mahib de Barbu Ștefănescu Delavrancea

https://blog.revistaderecenzii.com

— A propos de recunoștință — începu Nohotiu, azvîrlindu-și, c-o mișcare repede o șuviță de păr de pe frunte — fiecare popor înțelege recunoștința într-altfel și fiecare din indivizii care-l alcătuiesc o pricep în anumit chip, neatîrnînd de creștere și de gradul de cultură, ci după cum e născut. E bun? e rău? e cinstit? e necinstit? religios? sceptic? vesel? melancolic? Recunoștința va avea alt pervaz și alt coprins. Ceea ce cred de recunoștință este adevărat pentru toate entitățile morale și abstracte…

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com

* O parte importantă a colecţiei istorice de artă realizate de urmaşii lui Octavian Moşescu – fost primar al Balcicului – va fi scoasă la licitaţie, exclusiv de casa Artmark, într-o sesiune care va avea loc pe 4 februarie. În cadrul sesiunii se regăsesc peste 100 de tablouri, sculpturi, opere de artă sacră şi decorativă ce au această provenienţă. Expoziţia prilejuită de licitaţia colecţiei istorice Balcica Moşescu-Măciucă este deschisă la Palatul Cesianu-Racoviţă din Bucureşti (str. C.A. Rosetti nr. 5) zilnic, cu intrare liberă, în intervalul orar 10:00 – 20:00

Continuă să citești