Muzeul Civilizației Urbane, Brașov. Articol de Elena Trifan

https://blog.revistaderecenzii.com

Printre obiectivele turistice ale orașului Brașov, se află și Muzeul Civilizației Urbane.

Acesta funcționează într-un adevărat monument de arhitectură săsească, din Piața Sfatului, nr. 15.

După cum se menționează în documentele muzeului, casa, ce datează din secolul al XVI-lea,  a servit atât ca locuință, cât și ca spațiu comercial:  „Construită în anul 1566, casa a aparținut familiei Closius, ai cărei membri au făcut parte din patriciat (elita sașilor brașoveni), s-au bucurat de o situație materială foarte bună și au deținut funcții importante în conducerea orașului […]. La parter, casa avea galerii boltite, spijinite pe stâlpi legați prin arcade, care adăposteau spații comerciale numite „bolți”. Familia Closius locuia la etajul clădirii, iar parterul îl închiria  negustorilor (de fierării, de pește, de ulei, de vase de aramă sau unor zarafi, cum a fost Sotir Manciu. După 1873, casa a aparținut comerciantului Dimitrie Eremias (1817-1887), care a avut locuința la etaj, iar la parter firma „Eremia și nepoții” și magazinul „La împăratul turcesc” unde se vindeau coloniale, brânzeturi, dulciuri. Din anul 1887, când Eremias a murit, fără urmași direcți, casa a fost moștenită de Ilie și Gheorghe Savu, nepoții săi de soră,  care au deținut-o până în anul 1949,  când a fost naționalizată.

Continuă să citești

Calendarul zilei

https://blog.revistaderecenzii.com

1498 – Expediția lui Vasco da Gama a ajuns în India

325 – A început primul Conciliu de la Niceea, primul sinod ecumenic din istoria Bisericii.

1799 – S-a născut scriitorul francez Honoré de Balzac (m. 1850).

1860 – S-a născut chimistul german Eduard Buchner, laureat al Premiului Nobel, decedat în urma Bătăliei de la Mărășești (m. 1917).

Continuă să citești

Murmansk de Panait Istrati

https://blog.revistaderecenzii.com

Pe la jumătatea lui iulie încep să am bănuieli serioase despre moralitatea regimului revoluționar. Dar nu sunt decât îndoieli. Nici o certitudine. Când sunt împreună cu unii, nemulțumiți, criticile lor mi se par atât de întemeiate, că-mi smulg strigăte de indignare. Când însă petrec o seară cu alții, oficiali, ei îmi opun atari argumente, încât îmi vine să le cer iertare de a-i fi bănuit. Deci, nici o emoție. Merg cu Rusia.

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com

* Teatrul Masca continuă seria La Liber 2.0, moderată de Corina Şuteu. Penultima întâlnire din această stagiune are loc marţi, 20 mai, la ora 19:00, la sediul Masca din Bd. Uverturii nr. 14. Subiectul dezbaterii din această lună este De ce subvenţionăm cultura?, şi îi are ca invitaţi pe Julien Chiappone-Lucchesi şi Joachim Umlauf, directori de institute culturale din România

* Botoşani: Muzeul Judeţean Botoşani, Secţia de Artă Plastică – Etnografie – Ştiinţele Naturii, în colaborare cu Asociaţia Semne Cusute, organizează expoziţia ,,Arta cămăşii cu altiţă – cos pentru o cauză’. Vernisajul expoziţiei va avea loc marţi, 20 mai 2025, ora 13.00, la Galeriile de Artă ‘Ştefan Luchian’ Botoşani

Continuă să citești