Alina Gherman: In MEMORIAM SORIN ȘAGUNA – ‘O noapte furtunoasa’ de I. L. Caragiale – joi – la TVR 2(2)

Sorin Saguna alaturi de Marius Manole in O noapte furtunoasaFoto: Sorin Șaguna alături de Marius Manole, în piesa O noapte furtunoasă


În semn de rămas bun, Televiziunea Română difuzează joi ultimul spectacol în care a jucat tânărul actor Sorin Şaguna.

TVR 2 difuzează joi, 10 iulie, de la ora 11.10, spectacolul „O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale (regia: Mihai Manolescu, 2013) al Casei de Producţie TVR, în memoria tânărului actor Sorin Şaguna, care a încetat din viaţă miercuri, 9 iulie, la vârsta de doar 25 de ani.



Alături de câteva volume de poezie şi de imaginea unui om „sensibil şi talentat”, Sorin Şaguna lasă o amintire recentă legată de personalitatea unui Spiridon „simpatic şi jucăuş”, creat anul trecut în studiourile TVR, după cum îl descriu câţiva dintre colegii de platou.

Acest spectacol a fost difuzat în premieră de Televiziunea Română la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut. Joia aceasta, telespectatorii îl vor putea revedea pe Sorin Şaguna într-una dintre cele mai cunoscute comedii de moravuri caragialeşti, alături de Florin Zamfirescu (Jupân Dumitrache), Demeter Andras (Nae Ipingescu), Marius Manole (Rică Venturiano), Vlad Zamfirescu (Chiriac), Ioana Anastasia Anton (Veta) şi Ştefana Samfira (Ziţa).

„Actorii sunt, în general, nişte oameni adorabili, dispuşi să renunţe la sine pentru a găzdui în fiinţa lor, temporar, alte personalităţi – PERSONAJELE. Aceste personaje se instalează cu dezinvoltură în zestrea cultural-temperamentală a actorului şi-i parazitează momente bune de existenţă! În mod particular, actorii cu care am avut bucuria să conlucrez de această dată s-au dovedit a fi animaţi de o generozitate artistică absolut excepţională care i-a făcut să ofere personajelor lui Caragiale găzduire în fiinţa lor. Şi mie mi-au îngăduit să îi însoţesc în demersul lor cu spiritul meu de aventură, care îi mai abătea de la itinerariul omologat. Le sunt recunoscător actorilor care s-au „dedat” la Caragiale cu mare bucurie. Care bucurie şi la voi să fie! Paradoxul  lui Caragiale este că, deşi îţi pare foarte familiar, te surprinde prin actualitate. Personajele lui sunt atât de vii încât se adaptează la realităţi pe care autorul nici nu le bănuia. Cred că principalul numitor comun al echipei artistice formate din actori şi din profesioniştii de televiziune a fost disponibilitatea de a experimenta modalităţi şi soluţii insolite.” (spunea regizorul Mihai Manolescu despre colaborarea cu actorii din această producţie)

Foto: TVR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *