Aripi de mătase – primul serial japonez la TVR, în premieră pe țară

aripi-de-matase-2

Premieră pentru România Aripi de mătase

Primul serial japonez difuzat de TVR 2

Din 17 octombrie, în fiecare zi, de la ora 18.00, puteţi urmări la TVR 2 primul serial japonez, difuzat de TVR, în premieră pe România. „Aripi de matase” , realizat în 2011, are la bază povestea reală a vieţii celei mai faimoase şi longevive creatoare de modă din Japonia, Koshino Ayako. Născută în 1913, Ayako Koshino s-a impus ca designerul care a făcut trecerea de la vestimentaţia tradiţională niponă la cea vest europeană. A fost respectată nu numai pentru că cele trei fete, pe care le-a crescut singură (ca văduvă de război) au devenit creatoare de modă recunoscute internaţional, nu numai pentru talentul în modă, dar şi pentru puterea sa extraordinară de muncă. În 2006, la vârsta de 92 de ani, cu puţin timp înainte de atacul de cord care i-a luat viaţa, Ayako Koshino declara că încă se lua la întrecere cu fetele sale (Hiroko, Junko şi Michiko), în ceea ce priveşte creaţiile vestimentare.

Eroina serialului „Aripi de mătase” se numeşte Ohara Itoko iar epopeea începe când ea are 11 ani. Itoko este o fetiţă isteaţă şi plină de imaginaţie şi trăieşte în Osaka anilor 1920 împreună cu părinţii ei, Chiyo şi Zensaku, proprietarii unei mici manufacturi de chimonouri. Vizitându-şi bunicii din Kobe, micuţa Itoko vede pentru prima dată în viaţă haine occidentale şi visează să creeze şi ea asemenea modele. Pasionată de lucrul cu maşina de cusut, fata îşi petrece următorii ani în diverse ateliere de croitorie şi fabrici de textile, întâi ca ucenică, apoi pe măsură ce se perfecţionează, ca unul dintre cei mai apreciaţi creatori de modele. În 1934, Zensaku Ohara, convins de talentul fiicei lui şi de viziunea acesteia, îi lasă moştenire vechiul atelier, pe care Itoko îl transformă într-o mică fabrică de îmbrăcăminte occidentală. Urmează schimbări majore în viaţa tinerei croitorese: o căsnicie fericită, trei fiice, dar şi anii de război, care zguduie Japonia din temelii. Perseverenta Itoko reuşeşte să treacă peste toate încercările, iar inteligenţa şi spiritul ei creativ vor continua să-i inspire pe cei din jur.

Aripi de mătase (CARNATION – Japonia, 2011, 75 de episoade). Regia: Kenji Tanaka. Cu: Machiko Ono, Chiharu Niiyama, Asami Kawasaki, Misako Yasuda.

aripi-de-matase-4aripi-de-matase-1-1

2 comentarii la „Aripi de mătase – primul serial japonez la TVR, în premieră pe țară

 1. Serial tv- pur românesc – în reluare…

  Pelerini la racla Sfintei Metafore

  …Demult, când Natul era viu,
  Vulgul se vrea al Școlii Fiu…
  De moaște doctori, în Neștiință,
  Ne-ncolonăm, azi, spre NEFIINȚĂ!

  Petre Cazangiu

 2. Ninsorile alb-astre de pe Fuji-Yama

  O, Fuji, ce minune strămoșească!
  Japonia-ntreagă – într-o bucurie –
  În noi – O fericire, să trăiască –
  Din vechi tradiții, de croitorie…

  12 octombrie 2016

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *