Aur curat pentru învingători – selecţii motivaţionale, de Adi Popescu

Aur curat pentru învingători – selecţii motivaţionale, de Adi Popescu, Ed. AIUS, Craiova, 2016, 108 p. Preț: 17 lei.

Prefaţă pentru cartea „Aur curat pentru învingători – selecţii motivaţionale”

Această carte eu o consider o adevărată comoară care nu trebuie să lipsească din biblioteca fiecăruia dintre noi. Celebrii autori de literatură motivaţională Dale Carnegie, Napoleon Hill, Zig Ziglar şi mulţi alţii, adevărate genii ale umanităţii, au reuşit să facă mulţi oameni fericiţi şi reuşesc în continuare prin minunatele opere lăsate umanităţii. Nu contează că ei au fost sau sunt putrezi de bogaţi. Poate că alţii au avut sau au mai mulţi bani. Însă cei enunţaţi mai sus sunt generoşi dar nu strict financiar. Eu îi consider principalii furnizori pentru hrana spirituală a omenirii, poate printre puţinii capabili să aducă fericire în jurul lor, să ne motiveze şi pe noi să-i urmăm ca apoi, la rândul nostru să dăruim un dram de fericire semenilor.

În această carte am făcut o umilă selecţie din autorii de literatură motivaţională, fără pretenţia că i-am descoperit pe cei mai importanţi sau că din operele citite am ales citatele cele mai reprezentative.

Ce am transcris în această carte, care de fapt e o culegere de texte motivaţionale a fost ce mi-a plăcut mie în momentul când citeam opera respectivă, citate pe care le-am marcat pe carte apoi le-am transcris într-un caiet. Poate nu sunt cele mai edificatoare sau poate că dacă citeam o anumită operă mai devreme sau mai târziu aş fi ales altele. Dar aşa a fost să fie. În cazul în care am citit mai multe cărţi de acelaşi autor am ales să le transcriu aici într-o ordine cronologică tocmai pentru a întări cele spuse mai sus şi deci nu le-am grupat pe autori. Aşa că de exemplu găsiţi pe Napoleon Hill cu opera „Foloseşte-ţi mintea pentru a te îmbogăţii” la o anumită pagină iar cu opera „Calea spre succes” la o pagină mult mai în faţă, adică între cele două opere am citit altceva.

Citind selecţia mea de texte nu-nseamnă că nu mai merită să citeşti cartea respectivă. Pentru că dacă o citeşti, sigur vei descoperi alte pasaje mai frumoase sau pe care dvs. le consideraţi mai esenţiale. Este opţiunea dvs. şi invitaţia mea de a citi aceste opere măreţe scrise de oameni adevăraţi.

Iar ca o finalitate constructivă m-aş bucura să găsim răgaz să ne-ntâlnim şi să comentăm, să aprofundăm şi de ce nu să formăm acea comunitate de „gânditori pozitivi” pasionaţi de literatură motivaţională care avem menirea de a face această naţiune fericită, chiar cea mai fericită din lume.

(24.07.2013/06.15 – la mare)

Notă: Citind o carte apar inserate şi citate din alţi autori. Aşa că am făcut o distincţie în sensul că citatele care aparţin altor autori au fost scrise cu caractere înclinate.

Un comentariu la „Aur curat pentru învingători – selecţii motivaţionale, de Adi Popescu

  1. Cateva selectii din carte:

    Napoleon Hill – Foloseşte-ţi mintea pentru a te îmbogăţi

    – Dacă ceea ce-ţi doreşti ţi se pare just şi crezi cu toată convingerea în visul tău, mergi înainte şi pune-l în aplicare! Lasă-i pe „ceilalţi” să te bârfească pe la spate ori de câte ori te confrunţi cu o înfrângere temporară, căci „ei” nu ştiu că orice eşec reprezintă sămânţa unui succes echivalent.
    – Stejarul dormitează în ghindă. Pasărea aşteaptă în ou, iar din viziunea supremă a sufletului se poate naşte un înger. Visele sunt seminţele din care se naşte realitatea.
    – Credinţa este „elixirul etern” care dă viaţă, putere şi acţiune oricărui gând!
    – Mintea nu are alte limite decât cele pe care ni le impunem singuri. Atât sărăcia cât şi bogăţia sunt rezultatul gândurilor noastre.
    – Dacă există un defect ce nu are nici un remediu acesta este lipsa de ambiţie.
    – Cel care renunţă să mai studieze numai pentru că a terminat şcoala este sortit să rămână de-a pururi un om mediocru, indiferent în ce domeniu activează. Calea care duce către succes este calea învăţării continue.
    – Ne putem înălţa pe o poziţie superioară sau putem rămâne pe poziţia inferioară de pe care am pornit în funcţie de felul în care gestionăm condiţiile ce le putem controla, dacă dorim cu adevărat să le controlăm.
    – Dacă faci parte din categoria celor care cred că averea nu poate fi acumulată decât prin muncă grea şi asiduă şi prin onestitate, renunţă la această convingere, nu este corectă! Multe averi nu sunt niciodată rezultatul muncii grele! Nu au nimic de-a face cu şansa sau norocul, ci vin de la aceia care ştiu să le ceară şi care aplică anumite principii precise.
    – O idee poate fi definită ca un gând sau un impuls interior care conduce la acţiune, făcând uz de imaginaţie. Orice vânzător de succes ştie că ideile pot vinde orice. Vânzătorii obişnuiţi nu ştiu acest lucru şi de aceea sunt „obişnuiţi”.
    – Succesul nu necesită explicaţii, eşecul nu justifică nicio motivaţie.
    – Dacă planul tău dă greş aminteşte-ţi că o înfrângere temporară nu este totuna cu un eşec permanent. Ea nu înseamnă decât că trebuie să îl înlocuiţi cu un altul. Ia-o de la-nceput!
    – Un om slab nu învinge niciodată, iar un învingător nu renunţă niciodată.
    – Calităţi ale unui lider: – curajul de nezdruncinat,
    – autocontrolul,
    – simţul dreptăţii – impune respect,
    – fermitatea deciziei,
    – planurile clar conturate,
    – obiceiul de a face mai mult decât sarcinile pentru care este plătit,
    – o personalitate plăcută – carismatic şi eficient,
    – simpatia şi înţelegerea,
    – controlul detaliilor,
    – capacitatea de a-şi asuma întreaga responsabilitate – pentru greşelile şi slăbiciunile subalternilor,
    – cooperarea.
    – Majoritatea politicienilor au devenit nişte hoţi de rang înalt, mărind taxele şi impozitele, sufocând din faşă industria şi afacerile.
    – Nimeni nu e plătit pentru ceea ce ştie, ci pentru ceea ce face cu ceea ce ştie.
    – Dacă doreşti să îţi vezi simultan cel mai bun prieten din lume, dar şi cel mai mare duşman, nu ai decât să te uiţi în oglindă.
    – Mulţi oameni trec prin viaţă ca nişte rataţi din cauză că aşteaptă prea mult „momentul potrivit” pentru a începe să facă ceva valoros cu viaţa lor. Nu mai aştepta. S-ar putea ca acesta să nu vină niciodată. Începe chiar acum, indiferent de circumstanţele exterioare, şi operează cu instrumentele pe care le ai la dispoziţie. În timp, vei constata că viaţa îţi va oferi instrumente din ce în ce mai bune.
    – Eşecul nu rezistă niciodată în faţa perseverenţei.
    – Oamenii care au succes în viaţă iau foarte prompt decizii, dar nu le schimbă decât foarte rar sau deloc.
    – Viaţa este plină de oportunităţi şi de şanse, dar trebuie să ştii să le ieşi în întâmpinare.
    – Oamenii care reuşesc în viaţă au minţi deschise şi nu se tem de nimic.
    – Bogăţia prea rapidă e chiar mai periculoasă decât sărăcia.
    – Egoismul şi vanitatea sunt întotdeauna fatale succesului.
    – Adevărata înţelepciune ştie să se ascundă sub masca modestiei şi a tăcerii.
    – Fii perseverent, oricât de lent ai fi nevoit să te mişti la-nceput. Succesul va veni odată cu perseverenţa.
    – A ştii ce-ţi doreşti de la viaţă este primul şi poate cel mai important pas care conduce către dezvoltarea perseverenţei.
    – Cei mai mulţi oameni le permit rudelor, prietenilor şi celorlalte cunoştinţe să aibă o influenţă atât de mare asupra lor încât ajung să nu-şi mai poată trăi propria viaţă de teama criticii lor.
    – Teama de critici e mai puternică decât dorinţa de succes.
    – 4 paşi pentru dezvoltarea PERSEVERENŢEI:
    – un scop clar definit, susţinut de o dorinţă arzătoare pentru împlinirea lui,
    – un plan clar structurat, exprimat printr-o acţiune continuă,
    – o minte care refuză strict orice influenţă negativă sau contrară din exterior,
    – o alianţă armonioasă cu una sau mai multe persoane care să te-ncurajeze să-ţi urmezi planurile şi scopul pe care ţi l-ai stabilit.
    – Când doi sau mai mulţi oameni îşi coordonează eforturile în spiritul armoniei şi lucrează împreună pentru un scop clar stabilit, prin alianţa lor devin capabili să absoarbă puterea din marele depozit universal al inteligenţei infinite. Aceasta este cea mai mare sursă de putere din care se inspiră toate geniile şi marii lideri ai umanităţii.
    – Când se-nalţă pe un nivel superior de gândire cu ajutorul unui stimul mental, individul ocupă aceeaşi poziţie ca şi omul care se-nalţă de la sol cu un avion, putând vedea lucrurile ce depăşesc cu mult orizontul său vizual obişnuit.
    – Anii cei mai fructuoşi din viaţa unui om sunt cei dintre 40 şi 50 de ani, oamenii ar trebui să se apropie de această vârstă fără spaimă, ci cu speranţă şi anticipare pozitivă.
    – Cei 9 oameni a căror viaţă m-a impresionat în mod deosebit: Emerson, Paine, Edison, Darwin, Lincoln, Burbank, Napoleon, Ford şi Carnegie → „Consilieri invizibili” sau „sfetnicii mei nevăzuţi”.
    – D-le Emerson, doresc să obţin de la tine minunata înţelegere a Naturii prin care te-ai făcut remarcat.
    – D-le Burbank, te rog să-mi transmiţi acea cunoaştere a legilor naturii care ţi-a permis să obţii un cactus fără ţepi şi comestibil, să determini creşterea a două fire de iarbă acolo unde înainte nu creştea decât unul sau să altoieşti plantele pentru a obţine noi flori de o mare splendoare.
    – Napoleon, doresc să îmi transmiţi minunatul tău talent de a-i inspira pe oameni, făcându-i să acţioneze în direcţia dorită de tine, spiritul credinţei tale de neclintit.
    – D-le Paine, doresc să îmi transmiţi libertatea gândirii, curajul şi claritatea de a-mi exprima convingerile.
    – D-le Darwin, doresc să-mi transmiţi minunata ta răbdare, capacitatea de a studia cauzele şi efectele, fără prejudecăţi şi fără subiectivism.
    – D-le Lincoln, doresc să integrez în caracterul meu simţul imuabil al dreptăţii, spiritul neobosit al răbdării, înţelegerea şi toleranţa.
    – D-le Carnegie, îţi datorez deja menirea mea în viaţă, care mi-a oferit o mare fericire interioară şi o stare de pace lăuntrică. Vreau să-nţeleg principiile efortului organizat, pe care le-ai folosit atât de eficient în construirea marelui imperiu industrial pe care l-ai creat.
    – D-le Ford, m-ai ajutat cel mai mult, să-mi transmiţi spiritul perseverenţei, hotărârea, echilibrul şi încrederea în sine care te-au ajutat să ieşi din sărăcie, să organizezi, să unifici şi să simplifici eforturile celorlalţi oameni, astfel încât să îi pot ajuta la rândul meu pe ceilalţi oameni să-ţi calce pe urme.
    – D-le Edison, te-am aşezat la dreapta mea, întrucât m-ai ajutat cel mai mult în cercetările mele referitoare la cauzele succesului şi eşecului. Doresc să-mi transmiţi minunatul spirit al credinţei care te-a ajutat să descoperi atâtea secrete ale naturii, dar şi spiritul perseverenţei fără egal care ţi-a permis să transformi orice înfrângere într-o victorie.
    – Noi membrii ai cabinetului meu: Hristos, Sf. Pavel, Galileo, Copernic, Aristotel, Platon, Socrate, Homer, Volatire, Bruno, Spinoza, Drummond, Kant, Schopenhauer, Newton, Confucius, Elbert Hubbord, Brann, Ingersol, Wilson şi William James.
    – Una din binecuvântările maturităţii e curajul de a spune adevărul, indiferent de ce vor spune sau ce vor crede cei ce nu-l înţeleg.
    – Cei 3 duşmani de care trebuie să scapi: indecizia, îndoiala şi teama.
    – Teama de sărăcie paralizează facultatea raţiunii, distruge orice şansă de realizare, distruge imaginaţia, ucide încrederea în sine, subminează entuziasmul, descurajează iniţiativa, conduce la nesiguranţă în privinţa scopului, încurajează amânarea şi împiedică autocontrolul, distruge farmecul personalităţii, anihilează posibilitatea gândirii corecte, face imposibilă concentrarea eforturilor, subjugă perseverenţa, reduce la zero puterea voinţei, distruge ambiţia, întunecă memoria, invită eşecul în toate formele posibile, ucide iubirea şi emoţiile subtile ale inimii, descurajează prietenia şi invită dezastrul în casa ta.
    – Cine are bani – indiferent cum i-a procurat – e considerat un rege sau un şmecher, mai presus de lege, face politica ţării, domină lumea afacerilor şi lumea se înclină la apariţia lui.
    – Ucide din faşă obiceiul de a-ţi face griji, luând o mare decizie. Spune-ţi că nimic din ceea ce-ţi oferă viaţa nu justifică preţul grijilor. Această decizie îţi va dărui o stare de echilibru interior, de pace şi de calm, care va atrage după sine starea de fericire.
    – Omul care se teme, nu numai că-şi distruge propriile şanse de a acţiona inteligent, dar transmite aceste vibraţii distructive şi celor cu care intră în contact, distrugând astfel şi şansele lor.
    – Scopul tău în viaţă ar trebui să fie atingerea succesului. Pentru a avea succes, trebuie să-ţi găseşti pacea interioară, să te bucuri de cele necesare unui trai decent şi, mai presus de orice, să-ţi găseşti fericirea. Toate aceste dovezi certe ale succesului în viaţă încep sub forma unor gânduri.
    – Tu deţii o putere de control absolut asupra unui singur lucru din această lume: gândurile tale. Aceasta este cea mai semnificativă realitate pe care o poţi cunoaşte vreodată! Ea reflectă natura ta divină şi reprezintă unica modalitate prin care-ţi poţi controla destinul. Dacă nu-ţi poţi controla nici măcar propria minte, nu vei putea controla nimic altceva.
    – Mintea ta reprezintă averea ta spirituală! Protejeaz-o şi foloseşte-o cu grijă, ea reprezintă moştenirea ta divină. Creatorul ne-a înzestrat cu o putere a voinţei.
    – Controlul minţii este rezultatul autodisciplinei şi al cultivării obişnuinţei. Nu există decât doua posibilităţi: ori îţi controlezi mintea, ori te controlează ea pe tine. Nu e cale de mijloc. Cea mai practică metodă de control a minţii e cultivarea unui scop bine definit, susţinut de un plan clar. Dacă vei studia vieţile tuturor oamenilor care au obţinut realizări notabile în viaţă, vei observa că toţi au ştiut cum să-şi controleze mintea. Mai mult, ei şi-au exercitat acest control şi l-au focalizat în direcţia anumitor obiective clar stabilite. Fără acest control, succesul nu poate fi obţinut.
    – Viaţa este o tablă de şah, iar adversarul tău este timpul. Dacă eziţi să faci următoarea mişcare sau dacă nu eşti suficient de prompt, piesele tale vor fi alungate de pe tablă de timp. Joci împotriva unui adversar care nu tolerează indecizia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *