„Băile Herculane, o istorie în ruină”- sâmbătă, la TVR1, la DOSAR ROMÂNIA

Dosar România vă prezintă „Băile Herculane, o istorie în ruină“

Sâmbătă, 14 octombrie, de la ora 21.00, la TVR 1 şi TVR+

Săptămâna aceasta, în cea de-a doua ediţie a noului sezon „Dosar România” , Irina Păcurariu vă propune un subiect dureros: starea actuală a uneia dintre cele mai vechi staţiuni balneare ale lumii, cu o vechime atestata documentar de peste 1850 de ani, despre care   împăratul Franz Joseph spunea la 1852 că este „cea mai frumoasă staţiune din Europa”.

Este vorba despre Băile Herculane, considerată de-a lungul a sute de ani ca o perlă rară a turismului balneoclimateric european. Din timpul romanilor au rămas numeroase vestigii: apeducte, băi, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de mulţumire aduse zeilor pentru vindecare. Un colţ de lume binecuvântat de Dumnezeu, în care împăraţi şi împărătese, scriitori renumiţi şi oameni politici de vază, activişti înrăiţi ai Partidului Comunist şi membri ai temutei securităţi,veneau cu totii  fascinaţi de miracolele tămăduitoare ale apelor termale.

Astăzi, totul este aproape o ruină. Pe străzile vechiului oraş imperial se simte miros de moloz, ca şi când te-ai afla într-un oraş bombardat. Puţinii turişti privesc consternaţi la acest jalnic decor,  uluiţi de halul de degradare al staţiunii splendide altădată.

Urmăriţi săptămâna aceasta „Băile Herculane, o istorie în ruină“ – un reportaj semnat de Cătălin Apostol la Dosar România.

Producător Ioana Mureşan, producător delegat Răzvan Butaru.

Mariana Rusen,

PR TVR

Tel. 0723.470.750

Un comentariu la „„Băile Herculane, o istorie în ruină”- sâmbătă, la TVR1, la DOSAR ROMÂNIA

 1. Hămăială de paradă

  Două javre maidaneze, aciuate ca dulăi,
  Mârâie una la alta, într-o haită de câini răi,

  Ca orice potăi plouate, după-o falsă-ncăierare,
  Schelălăie a-mpăcare, cu coada între picioare…

  Petre Cazangiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.