„Belarus: ultima dictatură din Europa” şi „Rusia contra Rusia”, documentare în premieră la TVR 1. Articol de Mihaela Berinde

https://blog.revistaderecenzii.com/

Belarus…

„Belarus: ultima dictatură din Europa” şi „Rusia contra Rusia”, documentare în premieră la TVR 1

Seara de joi, la TVR 1, este rezervată filmelor documentare. Realizate în 2021 şi 2022 şi profund ancorate în realitatea zilelor noastre, producţiile difuzate în 26 mai ne oferă o călătorie neaşteptată în Belarus şi ne prezintă Rusia prin prisma oamenilor obişnuiţi, care luptă împotriva regimului.

În februarie 2022, în săptămânile premergătoare și imediat după invazia Ucrainei, doi jurnalişti francezi vizitau Belarus în calitate de „turişti”. Rezultatul acestei călătorii sub acoperire îl vom putea vedea în documentarul „Belarus: ultima dictatură din Europa” (BIELORUSSIE: LA DERNIERE DICTATURE D’EUROPE A LA BOTTE DE POUTINE, FRANŢA, 2022), pe care TVR 1 îl va difuza în premieră joi, 26 mai, de la ora 21.00.

„Împărtăşesc aceeaşi ideologie şi viziune asupra puterii totalitare, dar, se pare, Vladimir Putin și Alexander Lukașenko se urăsc reciproc. În contextul în care opoziția împotriva lui Lukaşenko creşte în Belarus, iar războiul din Ucraina îi forțează să ţină din ce în ce mai aproape, examinăm relația dintre cei doi conducători. De asemenea, privim în trecut, la ascensiunea lui Lukașenko, la urcuşul său pe treptele puterii și îi ascultăm pe unii dintre protestatarii suficient de curajoși să i se opună”, mărturisesc Pierre Chabert şi Emilie Iob, realizatori ai documentarului „Belarus: ultima dictatură din Europa”.

Fără ajutorul Rusiei, protestele populare din 2020 ar fi pus capăt, probabil, regimului lui Lukașenko. În schimb, Lukașenko nu numai că a permis Rusiei să staționeze trupe în Belarus, ba mai mult, un referendum organizat recent leagă consolidarea puterii sale de sprijinul militar pentru Rusia. Conform acestuia, lui Lukașenko i se permite să rămână la putere până în 2035, iar Belarusului să găzduiască arme nucleare rusești. Puterea de la Kremlin ştie că orice înlocuitor al lui Lukașenko ar fi, cel mai sigur, pro-occidental. Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziţiei belaruse aflată în exil, a promis că va întrerupe legăturile cu Kremlinul și a denunțat invazia Ucrainei. Din locul său de refugiu din Vilnius, ea povestește cum încearcă să împiedice ca țara ei să devină stat satelit al Rusiei și despre cum sunt vizate constant figurile opoziției aflate în străinătate.

Cel de-al doilea documentar, producţie franceză din 2021, „Rusia contra Rusia”, se vede la TVR 1, tot joi, 26 mai, de la ora 22.00.

La 20 de ani de la venirea preşedintelui Putin la putere, Rusia este puternic divizată. Generaţia tânără se opune tot mai mult oprimării fără precedent exercitate de regim, la rându-i susţinut de cei mai în vârstă.

Dreptul de a demonstra a fost restricţionat prin legi aprobate tocmai pentru a justifica şi legitima represiunea opoziţiei; peste doisprezece membri ai opoziţiei au fost otrăviţi, Alexei Navalnîi fiind doar un nume dintr-o listă care continuă să adauge altele noi.

Regimul pretinde că agenţi străini sporesc rusofobia occidentală, ajutaţi de Navalnîi, susţinătorii săi, ONG-uri, jurnalişti. De cealaltă parte, Navalnîi, precum şi disidenţi din interiorul şi din afara ţării, printre ei şi Vladimir Kara-Murza, susţin că regimul preşedintelui Putin este o cleptocraţie. O poveste despre „Rusia contra Rusia” – Russia vs. Russia, Franţa, 2021, vedem în documetarul realizat de Stéphane Bentura.

„Înţelegerea situaţiei din Rusia de către lumea din vest se datorează cumva ştirilor despre Alexei Navalnîi. De altfel, povestea lui constituie firul narativ al acestui documentar. Cu toate acestea, în timpul filmărilor, povestea lui a fost o cale deschisă către personaje ca Olga, Egor şi alţii. Vedem povestea lui Navalnîi şi postările sale în social media din perspectiva omului obişnuit din Rusia, filmând cumva peste umărul lui. Acest lucru mi-a permis să ajung dincolo de ecran şi să am acces la mindset-ul acestei alte Rusii. Rusia pe care media oficială ori o ignoră, ori o discreditează. Această Rusie este dezvăluită de personajele mele, prin tăcerile lor entuziaste sau pline de îngrijorare, prin riscurile şi dificultăţile cărora le fac faţă”, spune Stéphane Bentura, realizatorul documentarului, care a fost jurnalist corespondent în Moscova pentru AFP din 1989 până în 1994, în timpul destrămării Uniunii Sovietice şi renaşterii Rusiei. Din 2010, Stéphane Bentura a realizat numeroase documentare pentru ARTE, France Télévision şi alţi difuzori, cu subiecte de istorie, politică sau teme sociale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.