„Brâncuşi, sculptorul luminii”- campanie TVR, de maine, la TVR1, TVR2, TVR3, TVRi si TVR+

brancusi-1

Televiziunea Română lansează campania „Brâncuşi, sculptorul luminii”

Din 19 februarie (ziua naşterii artistului) posturile TVR difuzează programe aniversare

brancusi-3 (1)

Televiziunea Română  marchează împlinirea a 140 de ani de la naşterea sculptorului printr-o serie de producţii-eveniment. Timp de o lună, telespectatorii vor putea urmări pe posturile sale diferite documentare şi materiale de arhivă despre viaţa şi lucrările „sculptorului luminii”.

Primul program din acest ciclu este „Brâncuşi, sculptorul luminii” – dezbaterea realizată în 2013, moderată de Daniela Zeca Buzura şi la care au fost invitaţi Pavel Şuşară – critic, istoric de artă şi Cornel Mihalache – jurnalist şi regizor. El va putea fi urmărit vineri, de la ora 19:00, la TVR 2 şi TVR+. Mai multe detalii aici.

Dezbaterea este urmată de concertul extraordinar „Brâncuşi şi bucuria muzicii”, transmis în direct de la Târgu Jiu. Începând cu ora 20:00, telespectatorii îi vor putea asculta pe Gheorghe Zamfir, Dumitru Fărcaş şi Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului din Târgu Jiu.  Concertul se transmite în simulcast şi pe TVR 3.

Sub numele „Ziua Brâncuşi” , TVR 1 difuzează tot vineri, 19 februarie, de la ora 21:10, două filme-documentar realizate de Cornel Mihalache. „Pornind de la câteva fotografii realizate de Brâncuşi, care demonstrează că decriptarea sensurilor lucrărilor poate începe de la fotografiile personale ale sculptorului şi mă refer la aserţiunea «Cocoşul sînt eu! »-, am imaginat o poveste a întîlnirii sculptorului cu alter ego-ul său, Cocoşul de gips din anul 1949, ultima sa lucrare, neterminată”, descrie Cornel Mihalache primul film: „Brâncuşi”. Mai multe detalii găsiţi aici.

Cea de-a doua producţie – „Hobiţa, coloana şi tractorul” – îl aduce în prim plan pe Tanasie Lolescu. El este  este omul care, în 1953, a tras cu tractorul de Coloana fără sfârşit a lui Brâncuşi de la Târgu Jiu. Astăzi, după 53 de ani, regretă acest lucru şi chiar este cel care, la Hobiţa, satul în care s-a născut Brâncuşi, a construit un monument cu tentă brâncuşiană în onoarea marelui sculptor. Documentarul a câştigat Premiul GOPO  pentru cel mai bun film documentar în 2007 şi premiul UCIN pentru regie film documentar în 2006. Mai multe detalii găsiţi aici.

TVR 3: La 140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi, instituţii culturale din Craiova şi Târgu Jiu îşi propun să recupereze dimensiunea operei sale şi statura artistului, ca personaj de excepţie, prin mai multe proiecte de valoare şi evenimente expoziţionale care încearcă să-l readucă în conştiinţa publică. Vineri, 19 februarie, urmărim mai multe detalii în emisiunea „Memoria locului”, difuzată de la ora 21:30, pe TVR 3. Programul complet îl găsiţi aici.

Tot vineri, de la ora 20:30, la TVR Internaţional, emisiunea „Lumea şi noi” ne-o prezintă pe Doina Lemny, istoricul de artă care, din 1990, lucrează la Centrul Georges Pompidou, locul unde a fost reconstituit, pentru a treia oară, Atelierul lui Brâncuşi. Mai multe detalii găsiţi aici.

Campania „Brâncuşi, sculptorul luminii” continuă la TVR 2 din 19 februarie (ziua naşterii artistului) la TVR 2 până în 18 martie (şi marcând ziua de 16 martie – ziua când, în anul 1957, artistul a decedat la Paris). Astfel, timp de o lună, în fiecare zi, TVR 2 va prezenta câte o Capodoperă Brâncuşi” în scurte materiale de cinci minute în care, istoricul de artă Cosmin Ungureanu ne va vorbi despre lucrări ca Rugăciune, Danaidă sau Somnul.

Pe lângă aceste „Capodopere”, TVR 2 va difuza, tot zilnic, scurte interviuri şi fragmente din filmele de arhivă produse de Manase Radnev, Constantin Chelba, Carmen Dumitrescu,  Ruxandra Garofeanu  şi Ileana Ploscaru Panait. Telespectatorii vor afla detalii despre ucenicia în atelierul lui Auguste Rodin, primele sale sculpturi, atelierul de la Paris, ansamblul de la Târgu Jiu sau autoportretele sale.

Aceste programe pot fi urmărite şi online, pe portalul video TVR+.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *