Cât de stresantă e boala Covid? Analizăm „Epidemia singurătăţii” la Dosar România. Articol de Mihaela Berinde

Dosar Romania_Epidemia singuratatii3

http://blog.revistaderecenzii.com/

Cât de stresantă e boala Covid? Analizăm „Epidemia singurătăţii” la Dosar România

Pandemia de coronavirus a devenit stresantă pentru noi toţi, iar frica şi anxietatea pot fi copleşitoare pentru adulţi, dar şi pentru copii. Cum resimt românii izolarea cauzată de pandemie, aflăm în reportajele realizate de Cristina Ţilică la „Dosar România”. TVR 1 – duminică, 29 noiembrie şi 13 decembrie, ora 18.00.

Restricţiile sociale impuse gradual sau brusc în zeci de ţări ale lumii precum şi în România, teama îmbolnăvirii cu boala Covid, infectarea celor dragi cu virusul Sars cov 2, vestea morţii unora din preajmă, semnalele de alarmă transmise de medici despre rapiditatea şi modul de transmitere a virusului au dus la schimbări serioase în viaţa de zi cu zi a românilor şi a oamenilor din întreaga lume, mai ales de când li s-a limitat accesul în parcuri, pe străzi şi li s-a impus să stea acasă.

De aproape un an de zile toţi oamenii se află sub presiunea sistematică a unei afecţiuni care acţionează ca un factor de stres la nivelul psihicului uman, afecţiune pe care nici medicina,  nici stiinţa, deocamdată, nu o pot domoli. Răspândirea rapidă a virusului Sars Cov 2 a determinat milioane de oameni să-şi schimbe viaţa, ritmul, obiceiurile şi să păstreze distanţa faţă de semenii lor.

„În general, singurătatea nu face bine. Există nenumărate studii, unele chiar recente. Universitatea din Florida a scos recent un studiu în care a demonstrat că izolarea şi singurătatea în sine au efecte foarte, foarte nocive asupra sănătăţii atât psihice, cât şi fizice. Specialiştii comparau singurătatea cu fumatul a 15 ţigări pe zi”, spune Dr. Anton Andrei Crasan, medic specialist psihiatru. „Avem de a face cu un stres multiplu: este în primul rând un stres exterior determinat de pandemie, dar ameninţarea este cât se poate de reală a virusului şi vedem, ne mirăm de numărul mare de cazuri de îmbolnăviri, de numărul mare de cazuri grave ajunse la ATI. Pe de altă parte, este vorba de un stres interior, care, poate, de multe ori, este mult mai puternic şi îşi pune amprenta mai important pe funcţionalitatea noastră”, adaugă doctorul Ovidiu Alexinsch, director medical al Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.

Duminică, 29 noiembrie, de la ora 18.00, Dosar România de la TVR 1 prezintă primul episod din cele două dedicate efectelor grave ale pandemiei de coronavirus asupra psihicului uman. Realizatoarea Cristina Ţilică propune telespectatorilor două reportaje despre „Epidemia singurătăţii”, deoarece omenirea se confruntă cu două epidemii simultane actuale: una de singurătate, obligată, şi cealaltă, dată de prezenţa virusului. Reportajele vor fi difuzate de TVR 1 duminică, 29 noiembrie şi 13 decembrie, ora 18.00.

Totul a fost o panică generală, mă gândeam când o să ne mai vedem…”

Specialişti în psihologie şi în psihiatrie vorbesc despre cât de stresantă este pentru oameni boala Covid 19. Medici, psihologi şi psihoterapeuţi din întreaga lume au demarat studii care cercetează efectele izolării asupra psihicului uman şi atrag atenţia că pandemia de coronavirus poate fi extrem de stresantă pentru oameni, iar frica şi anxietatea pot fi copleşitoare atât pentru adulţi, cât şi pentru copii. Boala Covid 19 a făcut ravagii asupra sănătăţii pământenilor la nivel mondial. Cât stres a generat pandemia pentru un student la ASE, o mamă singură cu doi copii, un profesor universitar, o actriţă, un psihoterapeut, o pensionară, vedem în prima parte a reportajului Epidemia singurătăţii, la Dosar România de la TVR 1.  

Măsurile restrictive impuse de autorităţi pe timp de pandemie i-au declanşat unui tânăr student stări intense şi variate de anxietate, generate în special de incertitudinea pe care o avea şi o are faţă de programarea viitorului său. „Au fost atacuri de panică peste atacuri de panică, iar ce vedeam mă înfricoşa din ce în ce mai tare”, spune Sebastian Talef (20 de ani),  student la Facultatea de Ştiinte Economice din Bucureşti. „Totul a fost o panică generală, mă gândeam când o să ne mai vedem. Vorbeam doar pe apeluri video, ne era frică să ne vedem cu oricare. Nu ştiam ce să facem, când o să revină totul la normal, mai ales că eu sunt o fire foarte sociabilă şi ieşeam destul de mult. Am foarte mulţi prieteni… mi-a fost foarte greu!”(Sebastian Talef). Aurelia Băianu, psihoterapeut, mama a doi copii: „E trist… şi atunci apare frica şi chiar panica: e carantină! Unde mă pot duce? Nu pot să ies pe stradă!… E o mare provocare şi a fost o mare provocare să mă întrebi cum m-am descurcat eu singură cu cele două fetiţe, pentru că nu ai pauze când creşti un copil, dacă eşti singur. Nu ai pauză şi atunci cele douăsprezece ore sunt sută la sută acoperite cu acest rol de mamă”.

Profesor universitar dr. Şerban Turliuc, medic psihiatru: „E clar, e o situaţie de criză, sigur. Când zicem criză, lumea se gândeşte, de regulă, la bani, dar acum e vorba de un dezechilibru major, dar nu găsesc alt cuvânt mai potrivit decât de criză. Şi atunci Darwin îmi trece prin minte, cu afirmaţia lui făcută după ce a emis Teoria Evoluţiei spunând că, nu ştiu dacă îl citez corect, nu e puternic cel inteligent, ci cel care se adaptează.

Psihologii, psihiatrii şi logopezii avertizează că traiul solitar impus de guvernele ţărilor din întreaga lume pentru a limita răspândirea virusului poate limita răspândirea bolii Covid, dar în acelaşi timp poate să afecteze, de o manieră fără precedent, structura şi activităţile comunitare, deteriorând în acelaşi timp viaţa şi sănătatea psihică a persoanei.

Episodul al doilea despre Epidemia singurătăţii va fi difuzat de TVR 1 tot sub genericul Dosar România, duminică, 13 decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *