„Conserve” de natură. Proză de Mariana Palaghia

https://blog.revistaderecenzii.com/

Apă curgătoare în Pădure cu Ciripit de Păsărele

Pilula 3 – „Conserve” de natură

Îmi plac toate anotimpurile, indiferent dacă zilele sunt mai lungi sau mai scurte, caniculare sau friguroase. Fiecare anotimp are frumuseţea sa  – prin ocaziile pe care ni le oferă să ne bucurăm de viaţă. Primăvara ne îndeamnă la noi începuturi, vara ne aduce zilele lungi şi însorite, toamna ne răsfaţă cu bogăţia sa de fructe, legume şi culori năucitoare ale frunzelor, iar iarna este asociată cu cele mai frumoase şi vesele sărbători din an.

Singurul lucru care îmi lipseşte însă iarna este natura… Pe de o parte, pentru că este pauză pentru vegetaţie, păsările sunt plecate – sau cele rămase aşteaptă zgribulite zilele calde. Pe de altă parte, iarna duc dorul naturii pentru că şi eu intru cumva „în hibernare” şi reduc ieşirile în afara oraşului aproape la zero. Când ninge, mă bucur din plin de zăpadă – dar când lipseşte, mă întristează să văd câmpurile terne (parcă pustii) şi copacii desfrunziţi. Aşa că apelez la micul meu secret: „conservele de natură” – pe care le „consum” ca tratament de reîncărcare a „bateriei” sufleteşti – când mi-e dor de valurile mării sau de foşnetul pădurii.

Am descoperit aceste „conserve de natură” pe net: sunt zeci – poate sute – de înregistrări audio cu valurile mării, însoţite (sau nu) de ţipetele pescăruşilor. Exista nenumărate fişiere audio, ore întregi cu sunetul ploii, cu murmurul copacilor bătuţi de vânt, cu zgomotul apelor repezi de munte şi cu trilurile păsărilor cântătoare. Aşa că iarna, atunci când mi-e dor să evadez în natură, îmi administrez o astfel de „pilulă” audio. Aştept să se liniştească cei din casă, mă ascund în „bârlogul” meu, închid ochii şi pornesc înregistrarea – care mă transportă la munte sau la mare, în pădure sau lângă un pârâu. Câteodată aţipesc legănată de muzica lor binefăcătoare, iar când mă trezesc, mă simt de parcă am fost cu adevărat afară, în mijlocul naturii. Bateriile sufletului sunt din nou încărcate cu energia pozitivă a „conservelor”- şi uite aşa, perioada mea de „hibernare” trece mai uşor… Simplu, nu?

Sursa: YouTube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *