CRONICA ILUSTRATĂ A OMENIRII: ÎNCEPUTURILE OMULUI ŞI CULTURILE TIMPULUI 7 MIL. ANI – 1000 I.HR. Recenzie, de Mirela Teodorescu

descărcareO abordare modernă, dinamică și interdisciplinară a istoriei umanității.

Mirela Teodorescu

 

Uneori cuvintele se transformă în fapte. Mărturisirile în literatură. Imaginile în artă. Timpul în istorie…

Structurată, după cum îi arată şi titlul, cronologic, Cronica ilustrată a omenirii acoperă o perioadă istorică, în sensul larg al termenului, de aproximativ şapte milioane de ani. De la primele apariţii sporadice ale hominizilor până în epoca modernă şi contemporană. Concepută şi realizată de un grup de specialişti germani, şi bucurându-se de consultanţa de specialitate a unor cercetători cu reputaţie, Cronica Ilustrată a omenirii este o lucrare de referinţă de cea mai mare utilitate pentru un public extrem de larg, doritor să poată verifica rapid o informaţie sau, dimpotrivă, să îşi dedice un timp mai îndelungat lărgirii cunoştinţelor de cultură generală.

Cronica ilustrată a omenirii adună laolaltă – dincolo de fapte, aventuri epice şi lupte, dincolo de personalităţi a căror prestaţie pe scena lumii a marcat istoria, –  şi descoperiri epocale, curente culturale şi religioase, momente de cotitură din istoria artelor plastice, a arhitecturii, a ştiinţei şi a invenţiilor. Cronica Ilustrată a omenirii este o istorie a gândirii umanităţii, a evoluţiei mentalului colectiv şi a celor mai pregnante realizări ale spiritului uman.

Momentele selectate şi consemnate în funcţie de importanţa lor urmeaza şirul anilor (ba chiar, în volumele de pe urmă, pe cel al zilelor), dar, totodată, strâng pe aceeaşi pagina, evenimente contemporane din mai multe colţuri ale lumii, volumele oferind în acest fel, un ansamblu, o viziune deopotrivă diacronica şi sincronică a devenirii omenirii. Textele scurte, scrise cu îngrijire şi cu probitate ştiinţifică, rezumându-se la esenţa informaţiei (chiar dacă uneori par a ţine de domeniul anecdoticului), fac trimiteri încrucişate la o seamă de evenimente şi, nu în ultimul rând, se bucură de o ilustrare amplă şi sugestivă (nu există pagină fără o ilustraţie), ceea ce conferă lecturii un plus de atractivitate rezultat din contactul vizual de mare impact.

 

Primul volum al Cronicii ilustrate a omenirii, Începuturile omului şi culturile timpurii, prezintă primele dovezi ale existenţei umane. După ce mamiferele au devenit forma de viaţă dominantă pe Pământ, evoluţia speciilor suferă o schimbare radicală prin apariţia omului. Acesta, prin conştiinţa de sine, prin limbă şi cultură, reuşeşte să schimbe condiţiile naturale de  viaţă. În Paleoliticul târziu şi în stadiile sale de civilizaţie apare pentru prima dată o diferenţiere regională a uneltelor şi a obiectelor. Această epoca se încheie cu una dintre cele mai importante etape din istoria omenirii: trecerea de la statutul de vânător la cel de culergător, la forme de viaţă sedentară şi la agricultură. Neoliticul, perioada următoare, reprezintă începutul primelor civilizaţii avansate care apar aproape concomitent, dar independent una de cealaltă, în Mesopotamia, Egipt, India şi China.

In totalitatea sa, cartea este o provocare, o invitaţie la lectură, la cunoaştere, la meditaţie, la o ierarhizare a valorilor, la conservarea valorilor.

Un comentariu la „CRONICA ILUSTRATĂ A OMENIRII: ÎNCEPUTURILE OMULUI ŞI CULTURILE TIMPULUI 7 MIL. ANI – 1000 I.HR. Recenzie, de Mirela Teodorescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *