Cu un picior în ţară şi altul afară, cântă la „Vedeta populară”. Articol de Bianca Dinescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

Iuliana Tudor și concurenții

Bucureşti, 2 iunie 2022

Cu un picior în ţară şi altul afară, cântă la „Vedeta populară”

Ultima ediţie de concurs înaintea semifinalei aduce pe scenă tineri care moştenesc dragostea pentru folclor a bunicilor. Iuliana Tudor ni-i prezintă pe 5 iunie, de la ora 21.00, la TVR 1, în ediţia 7 din sezonul 8 al celui mai popular talent-show din România.

Exodul românilor în străinătate, pentru o viaţă mai bună, a devenit, din păcate, un subiect banal al ultimilor ani. Familii împărţite între două ţări, copii crescuţi de bunici sau cu sufletul la plaiurile natale, rude care se întâlnesc doar de sărbători – sunt o realitate deloc îmbucurătoare. Şi totuşi, există şi o parte plină a paharului: iubirea pentru tot ce este românesc, păstrarea tradiţiilor din străbuni, pasiunea pentru folclorul nostru animă sufletele celor care sunt departe de casă. Iar copiii rămaşi în ţară moştenesc dragostea bătrânilor pentru muzica populară. Pe câţiva dintre ei îi vedem şi ascultăm duminică seară, când Iuliana Tudor deschide ultima ediţie de concurs de dinaintea semifinalei „Vedeta populară”. Cel mai iubit show folcloric din România continuă pe 5 iunie, de la ora 21.00, la TVR 1.

Născută în Italia, dar cu Maramureşul în suflet, o tânără băimăreancă îşi împlineşte visul de a fi artistă în ţara ei. Speră să câştige votul juriului „Vedeta populară”, cu atât mai mult cu cât, pentru proba de duet, a pregătit un moment cu tobă şi zongoră alături de Florentina și Petre Giurgi.

Dintr-un loc cu nume de poveste, Roșia de Amaradia, vine şi o concurentă căreia tot bunica i-a semănat în suflet iubirea pentru folclor. Acum, îl consideră „ciocolata din viaţa ei“ şi speră că bunica o va „gusta“, din faţa televizorului.

În străinătate sunt şi părinţii vasluiencei care urcă duminică pe scena „Vedeta populară”, cu gândul la un loc în semifinală. Născută într-o familie de muzicanţi, tânăra avea destinul pecetluit, după cum singură spune. Acum studiază la Conservatorul din Iaşi şi duce mai departe moştenirea culturală a înaintaşilor săi.

Râvnitul titlu de „Vedetă populară” şi-l doreşte şi singurul concurent al serii, un bistriţean care cântă din copilărie, când își ajuta bunicii la strânsul fânului. Student acum la secţia de Etnologie a Facultăţii de Istorie şi Filosofie din Cluj-Napoca, tânărul îşi ia duminică un ajutor de nădejde, pe Alexandru Pugna, să-l susţină la proba a doua.

Intră în concurs şi o munteancă din Dâmboviţa, încurajată de unchiul ei, care este preot. Pasiunea pentru folclor şi talentul muzical sunt secondate de ambiţie şi un puternic spirit competitiv, astfel că şi ea urcă încrezătoare pe scena „Vedeta populară” în această duminică. Dacă juriul o va prefera şi îi va acorda votul sau dacă alt concurent va încheia seara cu biletul spre semifinală în mână – aflăm duminică seară, la TVR 1.

Şi în această săptămână, la „Vedeta populară”, artiștii se vor bucura de acompaniamentul Orchestrei Ansamblului Național Folcloric Transilvania din Baia Mare, dirijor Eduard Albina. Spectacolul prezentat de Iuliana Tudor se vede pe 5 iunie, de la ora 21.00, la TVR 1, fiind preluat simultan și la TVRi și TVR Moldova. ​

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *