Cuvânt înainte

 

 

Cuvânt înainte

de Dan Ionescu

 

Trecerea de la știință la imensa literatură, Viorel Lazăr a realizat-o în anul 2010, publicând excelentul volum de povestiri, Caruselul timpului.

Cu sensibilitate nativă la probleme de omenie, dornic să stea în proximitatea dreptății, Viorel Lazăr a trecut la roman, muncind în aspectele de documentare, multe prin natura profesiei, fiindu-i la îndemână, și de stil.

Titlul Încotro (Editura David Press, Timișoara, 2011), o parafrazare a celebrei interogații devenite nume de carte, Quo vadis, indică o dilemă. În căutarea unui rost în viață, membrii unei familii vor avea parte de un destin amplu, îmbogățit de întâmplări care se vor fi dedus din demersurile, pentru reîntregire a grupului și de împlinire în dragoste, aparținând ocrotitorului lor din umbră, un individ bogat. În final, identitatea acestuia se află, un fost iubit din tinerețe, al eroinei Elena. Viața fiicelor ei se desfășoară în lumi diferite, ale Canadei, României și Austriei. În acest periplu, datorită unui puternic sentiment religios, personajele nu-și abandonează sinele, deși multe dintre împrejurări vor fi fost excepționale.

Spiritul de a inventa ori transfigura al autorului este puternic și se etalează în fraze cu tot ceea ce devine semnificativ în mișcarea generală a ideilor și în viață. Linia evenimențială este spectaculară, pe alocuri. Un elicopter aterizează pe mijlocul străzii sau un incendiu în Delta Dunării anulează posibilitatea revederii unor tineri îndrăgostiți.

Ce interesează foarte mult pe autor, este claritatea stilului. Scenele au naturalețe atentă, dinamica lor apropie textul de cinematograf.

Caracterul dramatic al romanului se susține, în afară de imaginar, prin temă și motive.

Tema de bază a cărții Încotro este familia, o temă des întâlnită în literatura noastră, de la ciclul Comănăștenilor, de Duiliu Zamfirescu, la romanul Moromeții de Marin Preda, sau în literatura lumii, precum în capodopera Forsyte Saga, de John Galsworthy.

Motive interesante sunt biserica, examenul, de fapt, veritabile probe de conduită cuminte a Elenei și a fiicelor ei.

În concluzie, putem spune că apariția romanului Încotro de Viorel Lazăr atestă ideea că într-adevăr, vocația nu moare, oricât ai întârzia-o prin alte preocupări.

 

 

Un comentariu la „Cuvânt înainte

  1. Pingback: Viorel lazar | Urmusicvids

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *