Despre Petre Ţuţea, de Adi Popescu

Despre Petre Ţuţea

            Am urmărit pe Youtube un interviu cu Petre Ţuţea din 1990 făcut de Vartan Arachelian. Sintetizând ce am reţinut din ce a spus Ţuţea:

– liberalismul e forma de guvernare cea mai performantă (Ţuţea dă exemplu Japonia);

– inspiraţia şi revelaţia, în special revelaţia, vin de la Dumnezeu, în cadrul revelaţiei e chiar o întâlnire cu Dumnezeu;

– aprecierea lui Ţuţea pentru Ionel Brătianu, chiar a spus ce replică i-a dat lui Iorga în Parlament când l-a apostilat Iorga: ce să-nvăţ eu de la un inginer? Ionel Brătianu i-a răspuns: „Măsura!“;

– a fost comparat cu Socrate;

– e supărat pe Cioran că prea-l divinizează (Cioran pe Ţuţea);

– i-a cunoscut pe Eliade şi Noica;

– avea cuvinte de laudă pentru Pleşu (era ministrul Culturii pe atunci);

– îi acordase un interviu şi lui Gabriel Liceanu.

            Genial om. Unic, poate. Avea 89 de ani când dădea interviul şi era de o luciditate debordantă. Nu bătea câmpii. Era punctual şi foarte bine documentat. Dădea citate în latină şi cita filozofi şi gânditori internaţionali. Sunt mândru că am fost contemporan că un aşa om. Tare mult mi-aş fi dorit să-l cunosc. Am văzut câteva citate ale lui, gânduri filozofice. Din câte ştiu, totul i-a apărut postum. A făcut 13 ani de puşcărie comunistă. Acolo în puşcărie a avut prima revelaţie sau întâlnire cu Dumnezeu, aşa cum afirmă. Dumnezeu  te inspiră, îţi trimite mesagerul divin în subconştient, iar când vrea să-ţi iasă în cale are loc revelaţia.

            Mai discuta şi despre Newton. Cum că legea atracţiei universale, de fapt forţa de atracţie universală care e proporţională cu masa şi invers proporţională cu pătratul distanţei, e chiar Dumnezeu. Adică Dumnezeu  e forţa de atracţie universală.

            Stau acum să mă gândesc ce filozofi am avut noi: Eminescu, Blaga, Brâncuşi, Noica, evident Ţuţea, Liiceanu şi ar mai fi câţiva. Dintre toţi, Ţuţea e detaşat. Prin idei, vastitate, documentare, luciditate, longevitate şi ar mai fi destule. Scriam într-un eseu al meu mai vechi despre legitimaţia de adevărat patriot român. Adică cine posedă această legitimaţie are anumite privilegii. Ţuţea merită din plin acest act.

            Ce ar fi să instituim un organism al statului care să se ocupe cu gestionarea şi atribuirea acestei legitimaţii? Eventual să fie un număr limitat de locuri la nivelul întregii ţări. Cum un deţinător a trecut la cele veşnice, se eliberează locul şi intră următorul de pe listă care merită. Trebuie să-ndeplinească anumite criterii dintre care enumăr: somitate naţională, patriot adevărat, modest, onest, corect, cinstit, să-şi aducă contribuţia, şi una consistentă, la dezvoltarea unui domeniu şi mai puneţi şi dumneavoastră ce mai credeţi de cuviinţă.

Un comentariu la „Despre Petre Ţuţea, de Adi Popescu

  1. Eu as pune niste conditii modeste de tot, pentru orice patriot bun, roman, adevarat, mandru, al Umanitatii: 1. sa faca un PARC Romanescu si mai mare – cat se poate de mare – pana unde poate de mare – in orice asezare. 2. sa faca o clinica de psihiatrie cel putin dupa modelul celei de pe strada Potelu, studiindu-i istoricul. 3. sa faca tot sistemul CFR al Romaniei racordat – ca infrastructura – si suprastructura – dupa ideile de avangarda ale lui Coanda. 4. Sa faca – din prea plin de sanatate – inutile aproape, spitalele. 5. sa faca viata un palat al poeziei tineretii fara batranete, si vietii fara de moarte; 6. sa il pomeneasca baremi pe cel mai pacatos dintre oameni, un putregai de om: Cleopa Ilie, acolo, macar pe o sticla de plastic, cu o tara de apa in ea.; si sa bea la nunta, botez – dar numai acolo, cel mult, 3 paarute de suc ceva mai tare; 7…mai sunt si alte lucrari, titluri, diplome, ranguri, medalii, ordine, carti, articole, publicate, sau sustinute – in aule – mondiale si universale – dar – ele se cer atent cantarite – de jurii olimpice – care ne indoim ca – pentru a o face – nu vor consuma mai intai resursele sistemelor de mafioti si interlopi ai lumii, ai a armatelor si organelor natiunilor, si umanitatii bucuroase, regenerative, si recreatoare. la asa conditii modeste – orice suporter adevarat al oricarei echipe de jucat nu conteaza ce , si cu ce – bani sa iasa – credem ca – in functie de cati scoate – va primi aceasta legimitatie. Cne ar juca capodopere, numai, o viata, pe degeaba?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *