Dr. Ben Carson – Mâini înzestrate, în prezentarea lui Adi Popescu

Dr. Ben Carson – Mâini înzestrate

În best-seller-ul Mâini înzestrate, dr. Ben Carson demonstrează că soarta noastră nu depinde de stele sau de statistici, ci de noi înșine. Recunoaște că a ajuns un neurochirurg bun datorită faptului că a descoperit capacitatea înnăscută pe care i-a dat-o Dumnezeu și s-a perfecționat, punându-și la lucru mâinile înzestrate. Medicul primar neurochirurg, care a conceput și a coordonat cu succes numeroase operații pe creier, nu este altul decât puștiul care altădată colinda mahalalele orașului Detroit.

Ben Carson este director al secției de Neurochirurgie Pediatrică din spitalul John Hopkins din Baltimore. Ben Carson este recunoscut datorită primei operații de separare a unor siamezi. Realizând că reușita îl face tot mai cunoscut, Ben Carson s-a gândit să-și prezinte în scris experiența propriei vieți. Astfel, proiectul acesta a devenit realitate odată cu publicarea cărții Mâini înzestrate.

Chiar dacă Ben Carson își dezvăluie călătoria vieții sale nu uită să scoată în evidență călăuzirea lui Dumnezeu de care a beneficiat în fiecare moment. Chiar titlul cărții Mâini înzestrate ne trimite cu gândul la planul lui Dumnezeu, la comoara care o pune în fiecare persona. În timpul vieții lui Ben Carson, Dumnezeu a ocupat un loc important, primind o educație în acest sens.

Prin urmare, Ben Carson recunoaște înzestrarea cu care a fost binecuvântat, dar și implicarea mamei sale în viața lui. Cartea Mâini înzestrate ne invită la o călătorie împreună cu medicul Ben Carson, o călătorie în trecut, trecutul copilăriei și al tinereții sale. Până și copilăria autorului a fost marcată de situații neplăcute. În acea perioadă părinții lui Ben s-au despărțit, iar el împreună cu mama și cu fratele mai mare au fost nevoiți să se mute. Perioada următoare nu a fost deloc ușoara pentru ei. Motivul pentru care nu au renunțat la lupta a fost încrederea în Dumnezeu, faptul că nu îl va părăsi niciodată.

Cartea Mâini înzestrate pune accentul pe importanța existenței unui sprijin in viață, la fel cum în dreptul lui a fost mama sa. Autorul recunoaște că dacă nu ar fi fost ea, viața lui nu mai era aceeași. Tot în această carte autorul vrea să-și convingă cititorii să nu le fie teamă să țintească cât mai sus, arătând ca orice meserie am avea este importat să credem că putem să realizăm totul. Cartea Mâini înzestrate a captivat nenumărați oameni, ghidându-i înspre atingerea oricărui vis.

Prin intermediul acestei cărți Ben Carson își expune crezul sau cum că fiecare are o capacitatea, o putere prin care se poate transforma într-o persoană cu adevărat superioară printr-un proces care cere perseveranță. Autorul încearcă să demonstreze faptul că fiecare persoană trebuie să lupte cu propria lui fire, să o educe și să o ridice la cel mai înalt nivel. Ben Carson susține că pentru a depăși linia mediocrității este necesară o debarasare de toate impuritățile care împovărează mintea.

Pe paginile cărții Mâini înzestrate, Ben Carson amintește fiecăruia faptul că deținerea unui creier nu este o întâmplare, de aceea el trebuie folosit într-un scop bun. Prin acesta carte, Ben Carson și-a dezvăluit trăirile din timpul vieții sale, cu dificultăți, cu neajunsuri, cu bucuriile care le aduce în final lupta, aspecte care au inspirat mulți tineri și nu numai. Printr-o analiză subiectivă, Ben Carson devine model pentru cei care stau la răscruce de drum și nu știu încotro sa meargă.

Cartea Mâini înzestrate prezintă vocea aducătoare de inspirație și de energie. Prin intermediul ei, autorul îl îndeamnă pe cititor să nu renunțe la visul pe care și l-a țesut în minte, ci să creadă în împlinirea lui, să facă tot ce-i stă în putință ca visul să devina realitate. Subliniază că niciun factor extern, mediul sau posibilitățile nu pot reprezenta un impediment în fata dorinței arzătoare de a pași cu încredere înspre împlinirea oricărui vis.

Am redat în continuare câteva citate care mi-au plăcut din aceasta carte de literatură motivațională.

– În mine, soarele străluceşte tot timpul, nu ţine cont de împrejurări.

– Destinul ţi-l faci cu propriile mâini. Totul e să profiţi de ocazii atunci când ţi se oferă şi să porţi singur responsabilitatea pentru alegerile pe care le faci.

– Indiferent de domeniul în care lucrezi, dacă te străduieşti să înveţi cât mai mult şi să câştigi experienţă, munca ta va fi răsplătită.

– D-zeu are un plan pentru fiecare om, un plan ale cărei detalii le aflăm pe parcursul vieţii, chiar dacă uneori n-avem nicio idee despre mersul lucrurilor.

– În orice carieră trebuie să ai încredere în tine şi-n capacităţile tale. Să ai o asemenea siguranţă încât să poţi spune: „Pot totul. Dacă nu ştiu ceva întreb.”

– Toţi oamenii sunt egali. Venitul sau poziţia socială nu-i face nici mai buni, nici mai răi.

– Este imposibil ca cineva să fie absolut inutil. Dacă sunteţi atenţi şi politicoşi cu ceilalţi, şi ei vă vor trata la fel. Indiferent că urcaţi sau coborâţi în ierarhia socială, veţi întâlni acelaşi gen de oameni. În plus, gândiţi-vă că fiecare este un copil al lui D-zeu. Eu am convingerea că a fi un neurochirurg bun nu-nseamnă a te ridica deasupra celorlalţi. Singura diferenţă e că D-zeu mi-a dat un talent pe care aşteaptă să-l dezvolt în folosul celorlalţi.

– Când eşti conştient de posibilităţile şi de limitele tale şi-ţi cunoşti meseria, nicio critică nu te poate afecta, indiferent de reputaţia, popularitatea, puterea şi părerile criticilor.

THINK BIG

– T = talent şi timp

Recunoaşte şi acceptă talentele cu care te-a înzestrat D-zeu. Toţi avem talente. Cultivă aceste talente şi pune-le la lucru în cariere pe care ţi-o alegi.

– H = hope (speranţă); honesty (onestitate)

Nu umbla de colo-colo cu faţa trasă, aşteptând mereu să se întâmple cine ştie ce catastrofă. Gândeşte-te la lucrurile bune care îţi stau în faţă şi nu le lăsa să treacă pe lângă tine neobservate. Dacă faci un lucru necinstit, va urma inevitabil un al doilea lucru necinstit pe care vei fi nevoit să-l faci pentru a-l acoperi pe primul şi îţi vei complica inutil viaţa. La fel e şi cu minciunile. Dacă eşti însă cinstit, nu va trebui să-ţi încarci memoria cu toate minciunile pe care le-ai spus. Cel mai simplu lucru e să spui adevărul.

– I = insight (perspicacitate)

Ascultă-i atent pe oamenii care au fost deja în locul în care vrei să mergi. Învaţă din greşelile lor în loc să le repeţi. Citeşte cărţi bune, de ex. Biblia, pentru că-ţi deschid perspective noi de înţelegere.

– N = nice (amabilitate)

– K = knowledge (ştiinţă, cunoaştere)

Dacă deţii mai mult cunoştinţe decât alţii într-un anumit domeniu, îţi semnezi singur recomandarea pentru succes. Ştiinţa este cheia unei vieţi independente, e cheia tuturor visurilor, speranţelor şi aspiraţiilor.

– B = books (cărţi)

Intelectul ni-l dezvoltăm citind, gândind, folosindu-ne imaginaţia

– I = in depth learning (învăţare aprofundată)

– G = God (D-zeu)

– Toţi avem probleme dar totul depinde de felul cum le privim. Oamenii realizaţi nu au mai puţine probleme decât alţii, ci au convingerea că nimic nu-i poate împiedica să continue. Indiferent de domeniul ales, în momentul în care am înţeles că fiecare obstacol nu face decât să ne pregătească pentru următorul, putem fi siguri că ne aflam pe drumul care duce la succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.