Elena Trifan: Prof.dr. Gheorghe Marinică a lansat cartea „Vadu Părului. Popas istoric pe drumul cel mare. Pagini de monografie”

Prof. dr Gh. Marinică

Joi, 16 martie 2023, ora 11,30 în Sala de lectură „Nichita Stănescu” a Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga” Ploiești, a avut loc lansarea cărții „Vadu Părului. Popas istoric pe drumul cel mare. Pagini de monografie”, autori: Gheorghe Marinică, Ion R. Dedu, Filofteia Marinică.

Cartea a apărut sub egida Societății Culturale „Ploiești – Mileniul III”.

Invitați speciali au fost: ing. Constantin Trestioreanu – președinte al Societății Culturale „Ploiești – Mileniul III”, prof.dr. Polin Zorilă. 

Activitatea a fost moderată de doamna Mihaela Radu, director al Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga”, care a prezentat și datele esențiale ale activității domnului Gheorghe Marinică.

Acesta și-a dedicat întreaga viață oamenilor și scrisului ca autor, prefațator, redactor de cărți, autor de articole în presa locală.

A fost consilier și redactor la Editura „Mectis” Ploiești, redactor la revista „Argus”, profesor suplinitor, secretar general al ziarului „Ploieștii”.

A publicat peste 6000 de articole: cronică literară și plastică, studii și eseuri de literatură, istorie, filozofie, note de călătorie, memorialistică, versuri și proză scurtă în „Argus”, „Ploieștii”, „Prahova”, „Atitudini”, „Cheia succesului”, „Viața Prahovei”, „Prahova eroică”.

Este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

A inițiat muzee sătești în localitățile: Podgoria, Drajna, Sângeru, Târgșoru Vechi), Centrul Județean de Cercetări pentru Problemele Tineretului, Cenaclul literar „Visuri înaripate”, Concursul  și Expoziția Județeană de Creație Tehnico-Științifică ș.a.

Este membru-fondator și vicepreședinte al Societății Culturale „Ploiești – Mileniul III”, fost redactor la aproape toate lucrările editate de societate; coordonator responsabil al colectivului de redactare al monografiei „Marea carte a Ploieștilor”, în trei volume, care a primit Premiul Academiei Române.

Sub semnătura Domniei Sale au apărut mai multe lucrări de referință, dar și de proză și versuri, precum: „Prahova. Tradiții de luptă și înfăptuiri”, „Ploieștii – 400 de ani de istorie”, „Bisericile din Ploiești”, „Constantin Stere – o viață exemplară”, „Muntele Athos”, „Istoria Ploieștiului în date”, „File din cartea de onoare a Rafinăriei Brazi”, „Cântec românesc pentru popoarele lumii” etc.

Constantin Trestioreanu, președintele Societății Culturale „Ploiești – Mileniul III”, a făcut o trecere în revistă a principalelor cărți apărute sub egida societății și a apreciat originalitatea volumului „Vadu Părului. Popas istoric pe drumul cel mare. Pagini de monografie”, care conține 15-20 documente apărute acum pentru prima dată.  

Prof.dr. Polin Zorilă a considerat cartea o bijuterie, o sursă de studiu pentru alte cercetări și a prezentat conținutul fiecăreia din cele șapte părți: „Așezarea și cadrul natural”, „Pagini de istorie”, „Mișcări sociale”, „Cele două războaie mondiale și jertfele vadupărenilor”,  „Administrația locală”, „Viața spirituală”, „Graiul din Vadu Părului, cu exemple din creația populară”.   

Doamna director Mihaela Radu a fost impresionată, pe lângă conținutul cărții, și de motto-ul acesteia: „Destinul nostru ca neam, ca stat și ca putere culturală, atârnă de cantitatea de aur curat ce se află în sufletul țăranului. Dar mai atârnă în aceeași măsură și de felul cum va fi transformat și utilizat acest aur în valori eterne.” (fragment din discursul „Laudă țăranului român”, rostit de Liviu Rebreanu cu prilejul alegerii ca membru al Academiei Române.)

Autorul, prof.dr. Gheorghe Marinică,  a mulțumit celor care au contribuit la realizarea cărții: prof. Filofteia Marinică, înv. Constantin Georgescu, prof. Ion R. Dedu,  prof.dr. Dorin Stănescu, domnului Constantin Trestioreanu pentru sprijinul acordat pe parcursul elaborării și tipăririi acestui volum, Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga” și, în mod deosebit, doamnei director Mihaela Radu pentru găzduirea lansării.

A evidențiat faptul că este o carte scrisă din două perspective, istorică și sufletească, rod al unei perioade îndelungate de cercetare și al dragostei față de satul natal.

A menționat  câteva aspecte prezente în carte, corelate cu propria viață de fiu al satului.

A mulțumit Academiei Române pentru premierea monumentalei lucrări: „Marea carte a Ploieștiului”,  a citit poezia proprie reprodusă pe coperta a IV-a a monografiei localității Vadu Părului: „De mii de ani, în vatra noastră,/Omul a fost la el acasă,/Pe  Criocv, apă pură-albastră,/Cu vad spre Dunărea spumoasă […]”.  

 A donat Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga” un manuscris propriu în care prezintă valorile tuturor țărilor din lume, pe care l-a trimis cu ani în urmă Organizației Națiunilor Unite.

Activitatea s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *