Elena Trifan: Profesorul Traian D. Lazăr a lansat cărțile: „Unificarea României după 1990” și „Ștefan Gheorghiu, Constantin Mănescu, Panait Istrati. A treia generație de socialiști”

https://blog.revistaderecenzii.com/

Joi, 27 iulie 2023, ora 11, în Sala de lectură „Nichita Stănescu” a Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga” Ploiești, profesorul Traian D. Lazăr  a lansat cărțile „Unificarea României după 1918” și „Ștefan Gheorghiu, Constantin Mănescu, Panait Istrati. A treia generație de socialiști”, ambele apărute la prestigioasa Editură Junimea din Iași. Cartea „Ștefan Gheorghiu, Constantin Mănescu, Panait Istrati. A treia generație de socialiști” a fost editată sub egida Societății Culturale Ploiești – Mileniul III”. 

Activitatea de lansare a celor două cărți a fost moderată de doamna Mihaela Radu, directorul bibliotecii.

 Invitați speciali au fost: Constantin Trestioreanu, președintele Societății Culturale „Ploiești – Mileniul III”,   general de brigadă, prof. univ.dr. Adrian Stroea, criticul literar și de cinematografie Nicolae Dumitrescu, scriitorul Gheorghe Marinică.

Traian de Lazăr este profesor de istorie, cercetător și scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Printre publicațiile Domniei Sale, majoritatea cu rol important în lămurirea istoriei locale și naționale, cât și de critică literară, pot fi amintite:  „Iuliu Maniu și serviciile secrete”, „Jurnalul regelui Mihai I de România”, „IL Caragiale și Nicolae Iorga în noi ipostaze”, „Noutăți de istorie și critică literară”, „Primarul și Primăria Ploiești la 1960”, „Scrisori din exil, Arhiva literară Basarab Nicolaescu”, „Povestiri și istorisiri din trecut”, „Regele Ferdinand. Acțiunea militară pentru Marea Unire 1916-1917”, „Însemnări din Războiul Întregirii” etc.

Cartea „Unificarea României după 1990” a fost prezentată de: general de brigadă Adrian Stroea și de criticul literar, Nicolae Dumitrescu.

Prof.univ. dr Adrian Stroea a prezentat într-o formă esențializată structura cărții, evidențiind coordonatele majore  implicate în formarea și consolidarea statului național unitar român:   unificarea economică, unificarea politică, unificarea legislativă și consolidarea unității culturale. 

Concluziile Domniei Sale au fost că este o lucrare muncită, extrem de valoroasă, o contribuție inegalabilă la dezvoltarea istoriografiei românești, scrisă cu mult suflet.

            În continuarea antevorbitorului său, Nicolae Dumitrescu a apreciat structurarea riguroasă a cărții și a trecut în revistă aspecte importante, precum: relația dintre participarea României la Primul Război Mondial și realizarea Unirii, elemente ale contextului internațional favorabile realizării unității naționale a românilor și opinii contrare, realizarea Unirii în cascade și a  menționat rolul cinematografiei, literaturii și al unor personalități, precum regina Maria, în realizarea unității naționale.

            Cartea „Ștefan Gheorghiu, Constantin Mănescu, Panait Istrati. A treia generație de socialiști” a fost prezentată de scriitorul Gheorghe Marinică.

Acesta a apreciat noutățile aduse de cercetătorul Traian D. Lazăr în ceea ce privește formarea doctrinei socialiste, felul în care a fost prezentată activitatea celor trei persoane care fac subiectul acestei cărți, claritatea și rigoarea stilului în care este scrisă cartea care oferă o lectură plăcută și incitantă.

Constantin Trestioreanu a făcut cunoscut  rolul avut de Societatea Culturală „Ploiești – Mileniul III” în editarea de cărți care tratează aspecte din istoria județului Prahova.

Vordind despre propriile cărți, Traian D. Lazăr a evidențiat, în primul rând, faptul că scopul acestora este de a prezenta fața nevăzută  a istoriei de până la 1989, într-o manieră originală și obiectivă.

A făcut cunoscute câteva din noutățile aduse în cărțile prezentate.

Activitatea s-a încheiat cu un dialog între autor și participanți.       

2 comentarii la „Elena Trifan: Profesorul Traian D. Lazăr a lansat cărțile: „Unificarea României după 1990” și „Ștefan Gheorghiu, Constantin Mănescu, Panait Istrati. A treia generație de socialiști”

  1. Felicitări domnului profesor universitar Traian Lazar, pentru acest volum privind Marea Unire și momentele istorice – Unirea după 1918. O lucrare absolut remarcabilă atât de necesară pentru contemporanii domniei sale și mai ales pentru următoarele generații. Să ne cunoaștem istoria, este concluzia acestei cărți,, Unificarea României după 1918″

    Au fost evocate momente istorice pentru mulți necunoscute privind a treia generație de socialiști : Ștefan Gheorghiu, Constantin MMănescu și Panait Istrate în volumul cu același nume. Mulțumim Domnului profesor universitar Traian Lazăr pentru toată munca depusă, pentru studiul aprofundat și dăruitor, pentru a nu uita istoria și personalitățile ei, ce au marcat destinul tuturor românilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.