„Exclusiv în România”, acasă la Arsenie Boca. Articol de Bianca Dinescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

Izvorul cu leac

„Exclusiv în România”, acasă la Arsenie BocaDe Crăciun, Cristi Tabără şi echipa „Exclusiv în România” ne invită la Vaţa de Jos, în inima Apusenilor, pe tărâmul în care a văzut lumina zilei părintele Arsenie Boca. Un ţinut în care frumuseţea ce-ţi taie respiraţia se îmbină cu tradiţia şi spiritualitatea ne aşteaptă să-l descoperim pe 26 decembrie, de la ora 17.10, la TVR 1.


Primul popas este pe dealul Bujoara, unde se află casa în care s-a născut cel supranumit „Sfântul Ardealului”. Nu departe de casa din lemn şi chirpici ce stă parcă de strajă peste Ţara moţilor, pe altă vale, la Ciungani, localnicii au aflat un izvor cu ape tămăduitoare. Izvorul de leac nu pare a fi doar o legendă, mărturii despre vindecările sale dând chiar preotul satului, Gheorghe Bisorca.


Tot în comuna ce a dat României pe unul dintre cei mai mari duhovnici ai secolului trecut, a văzut lumina zilei şi taragotistul Pera Bulz. Tezaur uman viu UNESCO, artistul şi-a modelat muzica după duhul locurilor sale natale.


Localnicii din Vaţa de Jos, o comună cu 13 sate, ţin încă la şezătorile lor, astfel că, de Crăciun, participăm şi noi la una dintre ele, prin intermediul lui Cristi Tabără şi al echipei „Exclusiv în România”.


Cum Crăciunul este aproape, la Vaţa de Jos umblă cete de colindători, pe care îi întâlneşti prin sat, îmbrăcaţi în straie populare. Ne bucurăm de atmosfera de sărbătoare, ascultând o priceasnă interpretată de Vlad Linţă, unul dintre tinerele talentele locale. Şi tot acolo, asistăm şi la un obicei ce precede Crăciunul românilor de când lumea, tăiatul porcului şi prepararea lui după datini. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *