Expoziția de „Broderie și cusături populare” a Cercului de Creativitate Umană Ploiești. Articol de Elena Trifan

https://blog.revistaderecenzii.com

Începând cu data de 8 mai 2024, în pavilionul expozițional din Grădina Botanică Bucov, județul Prahova, poate fi vizionată Expoziția „Broderie și cusături populare”,  organizată de Cercul de Creativitate Umană, Ploiești, coordonator Laura Matei.

Expoziția conține obiecte din colecțiile personale ale câtorva membre ale cenaclului:   Laura Matei, Teo Dumitrescu, Mihaela Voicu, Mariana Brădac.

Sunt obiecte moștenite sau create de mâna lor și păstrate cu mare grijă, ca mărturii ale anilor trecuți în care au investit muncă și pasiune, ale dorinței de conservare și transmitere a ceva din specificul tradițional românesc.

Astfel, Laura Matei, coordonatoarea cenaclului,  a expus o colecție de ștergare de nuntă moștenite de la soacra ei, din localitatea Sălciile, județul Prahova.

 Piesa principală este un ștergar de ginere, foarte vechi, țesut în război, care se remarcă atât prin calitatea materialului, borangic obținut de la viermii de mătase, crescuți de socrii ei în propria gospodărie, cât și a motivelor florale.

Din același material și după același model, au fost realizate și ștergare mai mici, pe care fetele și băieții le purtau la piept, în loc de batistă, cât și ștergare dăruite mesenilor. Acestora li se adaugă și ștergarele pentru mesenii mai apropiați, maramele pe care le purtau pe cap domnișoarele.

A expus și creații proprii, lucrate de dumneaei de-a lungul a vreo 50 de ani: mileuri cusute în cruce, pe canafas, pe etamină, milieu în punct pierdut însăilat, după model, în culori de roșu și negru, semn de carte, traistă din melană, cu flori croșetate aplicate.

Având în vedere că expoziția a fost pregătită și deschisă în preajma Sărbătorilor Pascale,  Teo Dumitrescu a expus o față de masă din olandină cu aplicație de material în carouri și iepurași realizați printr-o combinație de material în carouri și cusătură în urma acului.

Mihaela Voicu are o colecție bogată de obiecte de artizanat, găsite într-o casă cumpărată în satul Bordenii Mici, comuna Scorțeni,  județul Prahova, cărora li se adaugă cele lucrate cu propriile mâini, cât și de mama ei.

La expoziție a adus fețe de masă, huse de televizor lucrate pe in cu motive florale, cusute în cruciulițe sau cu broderie artistică. Unul dintre obiecte a fost inspirat de creația unei doamne care a lucrat la fondul plastic.

Mariana Brădac a expus o diversitate de obiecte: bluze lucrate pe pânză topită, ștergare din pânză de casă cu broderie în țesătură, în aceeași culoare, marame din pânză topită și borangic, milieuri pe pânză topită cu ajur, covoraș cu pomul vieții, lucrat la război, covoraș cu flori stilizate pe fond negru, lucrat în război, trăistuță pentru colind.   

Expoziția își așteaptă vizitatorii cărora speră să le aducă un strop de lumină cu privire la  trecutul și îndemânările unui popor care și-a găsit de-a lungul timpului împlinirea în lucrări trainice, obținute prin mijloace proprii, cu muncă, pasiune și talent.  

2 comentarii la „Expoziția de „Broderie și cusături populare” a Cercului de Creativitate Umană Ploiești. Articol de Elena Trifan

  1. Felicitări pentru lucrările frumoase și valoroase, realizate de mâini harnice, pricepute și talentate. Mai ales că ele reprezintă o zonă foarte frumoasă a țării noastre, Prahova.
    Felicitări, doamnă Laura, pentru implicare și reușita unei expoziții cu tradiții strămoșești!

  2. Am găsit un lăncer superb cu motiv oltenesc făcut sul și sprijinit de ghena de gunoi. Nu acolo ii era locul. Simțeam că strigă. …acum „minunea” îmi decorează terasa în timpul verii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *