Expoziția „De profundis” a pictorului Victor Ceban. Cronică plastică de Elena Trifan

https://blog.revistaderecenzii.com/

Expoziția „De profundis” a pictorului Victor Ceban

La Galeriile de Artă Ploiești poate fi vizionată Expoziția „De profundis” a  pictorului basarabean Victor Ceban.

După cum s-a remarcat în cadrul vernisajului, Victor Ceban este un pictor clasic, format la Facultatea de Arte și Design de la Chișinău,  peste care s-au manifestat influențele picturii occidentale din țări în care acesta a studiat, precum Italia  sau, după cum spunea dr. Dan Basarab Nanu, „Victor Ceban gândește rusește, simte moldovenește, vorbește românește, pictează universal”.

Prin intermediul tablourilor sunt transfigurate artistic aspecte ale vieții dragi pictorului, natura, mediul citatin și portretul.

Natura este prezentată preponderent static în tablouri care înfățișează maci roșii, maci galbeni, flori de câmp, trandafiri, mere, gutui, pere, rodii, bostani, crenguțe de tei cu bondar, crizanteme și zmeură, amarillis. Apare și o imagine inedită,  natură statică cu whisky.

Mediul citadin  este reprezentat de Castelul reginei Maria de la Balcic, de Castelul Bran și de câteva imagini ale orașului Veneția.  

Atenția pictorului s-a oprit asupra a două portrete: naistul Gheorghe Zamfir și doamna cu violete.

Sub penelul lui Victor Ceban aspecte ale vieții materiale se abstractizează și comunică idei.  Un bărbat gânditor, de sorginte orientală întruchipează înțelepciunea, un trandafir, solitudinea. Un tablou care prezintă un trandafir și un sfeșnic este intitulat „Trecerea inexorabilă a timpului”.   Cunoașterea și sacrificiul uman pus în slujba ei sunt sugerate în tabloul „Inițiere, arc peste timp” care prezintă cărți vechi, un craniu, un sfeșnic  și un text „Luminându-vă pe voi, mă consum pe mine”.

Picturile realizate într-o cromatică discretă, catifelată, printr-o diversitate de tehnici: ulei pe pânză, tempera pe carton, tempera pe pânză, ulei pe levkas,   tehnici mixte,  transmit o stare de calm, de cumințenie și echilibru, incită cunoașterea, încântă ochiul și mângâie sufletul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *