Festivalul Internațional „George Enescu” la TVR3: Concertele din 7 și 8 martie

https://blog.revistaderecenzii.com/

Regalul muzical din cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” continuă la TVR3. Pe 7 și 8 martie, de la ora 23.00, puteți urmări concertele susținute de London Symphony Orchestra și Filarmonica Mării Baltice.

Vă invităm să urmăriți la TVR3 concertele de la Sala Mare a Palatului și de la Ateneul Român, susținute la cea de-a XXV-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu”.

Astfel, luni, 7 martie, ne putem bucura de concertul din data de 29 august 2021 de la Sala Mare a Palatului, unde London Symphony Orchestra și Corul Academic Radio s-au aflat sub bagheta marelui dirijor Simon Rattle.

Prin programul muzical al serii vă veți putea delecta cu lumea sonoră din Poemul Isis si Rapsodia Română nr.1 de George Enescu, precum și cu Simfonia în trei mișcări și Simfonia în Do Major de Igor Stravinski.

Despre London Symphony Orchestra trebuie să știți că a trecut cu multă lejeritate și măiestrie de la excelența artistică oferită pe scenă, în înregistrări și în filme, până la un program extraordinar de educație muzicală și pentru comunitate.

Astfel, London Symphony Orchestra încearcă să aducă muzica excelentă în fața a cât mai mulți oameni cu putință. Înființată în 1904, LSO a fost una dintre primele orchestre independente, clădită pe baza valorilor parteneriatului și proprietății artistice. Acel spirit antreprenorial continuă până în ziua de azi.

LSO este Orchestra Rezidentă de la Barbican Centre din City of London încă de la deschiderea acestuia în 1982. În fiecare an, susține peste 70 de concerte la Londra și 50-60 în toată lumea. De asemenea, LSO programează concerte și ateliere la LSO St. Luke’s prin revoluționarul său program de educație și pentru comunitate, LSO Discovery, unul dintre primele astfel de programe din Marea Britanie.

Orchestra este o promotoare a muzicii noi, angajând regulat unii dintre cei mai buni compozitori britanici pentru a scrie lucrări noi semnificative pentru orchestră, încercând în același timp să dezvolte generația tânără de dirijori a Marii Britanii.

***

Marți, 8 martie, în concertul pe care vi-l oferim de la Ateneul Român (eveniment susținut în data de 30 august 2021), vă veți delecta cu o ipostază inedită a dirijorului Kristjan Järvi: aceea de compozitor de succes.

Așadar, în programul serii veți putea asculta Aurora, compusă chiar de dirijorul amintit, iar apoi Concertul nr. 9 în mi bemol major pentru pian și orchestră K. 271 de W.A. Mozart și Simfonia nr. 2 în la major op. 17 de George Enescu vor întregi serata muzicală cu ale lor acorduri ample, încărcate de profunzime. Alături de Kristjan Järvi vor sta Filarmonica Mării Baltice, dar și mult aplaudata pianistă Maria Joao Pires.

Filarmonica Mării Baltice duce experiența concertului cu orchestră într-o altă dimensiune. Fiecare reprezentație este un voiaj al descoperirilor muzicale, deoarece muzicienii interpretează întregul program din memorie, creând o călătorie artistică aparte. Fiecare concert este un spectacol unic de sunet, lumină, artă vizuală și tehnologie, iar sub bagheta electrizantă a Directorului Muzical și Dirijor Fondator Kristjan Järvi, fiecare reprezentație are o energie specială care este absolut contagioasă. Dar chiar mai mult decât atât, ca o comunitate de muzicieni din zece țări nordice, Filarmonica Mării Baltice transcende granițele și devine o mișcare de a aduce oamenii împreună.

Orchestra este cunoscută pentru programele sale inovatoare care aruncă convențiile muzicale clasice pe fereastră și permit publicului și muzicienilor să experimenteze noi dimensiuni muzicale. Revoluționara „Waterworks” (2017/18), în colaborare cu Sunbeam Productions, a contopit muzica, lumina, designul de sunet, arta vizuală și moda într-un mod spectaculos. „Baltic Folk” (2017) a conținut prima interpretare memorată vreodată a piesei The Firebird a lui Stravinsky, care a devenit între timp o piesă de marcă pentru orchestră. ‘Nordic Pulse’ (2018-20) este o sărbătoare inovatoare a Nordului, cu muzică creată de compozitori din toate cele zece țări ale zonei Mării Baltice, interpretată complet din memorie. „Midnight Sun” (2019) a introdus un nou model de interpretare a întregului program nu doar din memorie, ci și fără pauze, creând astfel un flux continuu de muzică ca o singură piesă muzicală. „Divine Geometry” (2019), de asemenea interpretată în întregime din memorie, a inclus premiera germană a piesei Muzică pentru Ansamblu și Orchestră de Steve Reich, o lucrare comandată în parteneriat de către Filarmonica Mării Baltice.

Discografia în continuă evoluție a orchestrei cu Kristjan Järvi include trei înregistrări reputate, realizate pentru Sony Classical. Prima dintre acestea, The Ring: An Orchestral Adventure, un aranjament pentru orchestră al Ring Cycle de Wagner, a fost lansată în 2016.

Pe măsură ce pandemia de COVID-19 a determinat anularea spectacolelor live în 2020, Filarmonica Mării Baltice a răspuns cu proiecte digitale inovatoare care au legat muzicieni și fani ai muzicii din Europa și din întreaga lume. „Musical Chain”, lansat în iulie 2020, a luat conceptul de orchestră virtuală și l-a dus într-o direcție complet nouă, aducând la un loc muzicieni din orchestră împreună cu alți artiști și colaboratori creativi. Proiectul a lansat până acum patru videoclipuri muzicale remixate uimitor de originale: „Midnight Mood”, bazat pe „Morning Mood” al lui Peer Gynt de Grieg; ‘Amurgul lui Beethoven’, inspirat de Simfonia Nr. 5 a lui Beethoven; „Lebede urcând”, inspirat de „Cântec de laudă” al lui Sibelius din Suita Swanwhite; și „Crăciunul cu nuci”, un spectacol de Crăciun distractic, inspirat de Spărgătorul de nuci al lui Ceaikovski. Pentru fiecare videoclip, muzicienii Filarmonicii Mării Baltice au înregistrat piese audio acasă și s-au filmat în peisaje atmosferice. Apoi, Kristjan Järvi a mixat sunetele, iar o echipă profesionistă de producție video a editat videoclipurile finale, care au fost lansate pe canalele de social media ale orchestrei.

În perioada 28 august – 26 septembrie 2021, Televiziunea Română a transmis cea de-a XXV-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu” – cel mai important proiect cultural din România, un reper pentru melomanii din întreaga lume.

În acord cu misiunea sa publică, TVR a oferit telespectatorilor, în perioada amintită mai sus, concerte susţinute de mari orchestre ale lumii, interviuri în exclusivitate, ştiri şi ediţii speciale dedicate acestui prestigios eveniment.

În calitate de coproducător şi official broadcaster al Festivalului Internaţional George Enescu, Televiziunea Română difuzează, începând cu data de 28 februarie 2022, în fiecare zi de luni și marti, Concertele de la Sala Mare a Palatului și Concertele de la Ateneul Român.

***

Producător: Valentina BĂINȚAN

Sursa: http://www.tvr.ro/festivalul-interna-ional-george-enescu-la-tvr3-concertele-din-7-i-8-martie_35335.html#view

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *