“Fram”, la TVR 3. Un serial ca o lecţie de viaţă

https://blog.revistaderecenzii.com/

Carmen Galin

Din 11 iulie,  luni-sâmbătă, de la ora 10.00, TVR 3 vă propune să revedeți  serialul “Fram, ursul polar”, ecranizare a romanului  de Cezar Petrescu.

Pentru generaţii de români, nuvela „Fram, ursul polar” de Cezar Petrescu se numără printre cele mai frumoase poveşti ale copilărie. Poate tocmai din acest motiv, în urmă cu aproape patru decenii, în 1983, regizoarea Elisabeta Bostan aducea pe micul ecran istoria plină de emoție a ursului polar Fram, într-un serial ca o lecţie de viaţă pentru copii şi adolescenţi.

În rolurile principale îi puteți revedea pe actorii Octavian Cotescu, Carmen Galin, Adrian Vîlcu, Gina Patrichi, Ioseffini, Aurel Giurumia, George Mihaita,Violeta Andrei, Dem Radulescu. Producţiile inspirate din lumea circului (două lungmetraje, „Saltimbancii“ şi „Un saltimbanc la Polul Nord“ şi serialul de televiziune „Fram“) i-au adus regizoarei Elisabeta Bostan numeroase aprecieri în țară și în străinătate.

Fram este un urs polar cu care familia de circari Marceloni, soţii Lisette și Cezar Marceloni, împreună cu copiii lor Fanny și Geo, se întorc dintr-un turneu de la Sankt Petersburg. După moartea Lisettei, cei trei Marceloni încearcă să îl dreseze pe Fram. Acţiunea filmului se petrece la începutul secolului XX, în Iaşi.

Filmările realizate în colaborare cu „Mosfilm“ au fost extrem de complicate, mai ales că au fost utilizați nu mai puțin de șapte urși albi adulți și un pui, adus tocmai din Insula Vranghel din Oceanul Arctic. Ca fapt inedit, ursul care a apărut cel mai des pe ecran era de fapt o ursoaică, Devoșka.

„A fost un urs mic, care apare în unele secvențe foarte drăguțe, dar destul de primejdioase, aș zice, dacă mă uit la ele cu mintea de astăzi. Şi a mai fost o dresură de urși, cei mari erau șapte. Trupa Denisenko. Fiecare știa să facă altceva. Urșii erau vedetele Circului din Moscova, ca să-i putem avea la filmări s-a făcut un contract cu Circul de Stat, iar urșii au jucat timp de o stagiune în manejul de la București. Cam așa funcționau lucrurile la vremea respectivă“, afirmă actorul Adrian Vîlcu, interpretul lui Geo, într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“.

Sursa: http://tvr3.tvr.ro/fram-un-serial-ca-o-lectie-de-viata_25108.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.