Imagini în premieră absolută la TVR – joi, de la 20.00, la TVR2

shoichi_yokoi

Cătălin Ştefănescu aduce imagini în premieră absolută la TVR

În emisiunea „Un portret de secol” – joi, de la ora 20.00, la TVR 2

Joi, 3 noiembrie, de la ora 20.00, Cătălin Ştefănescu vă invită să continuaţi călătoria în timp, printre evenimentele care au marcat cea de-a doua jumătate a secolulului al XX-lea.

Invitaţii acestei ediţii sunt Ion M. Ioniţă, Vlad Mixich, Hari Bucur Marcu, Ovidiu Nahoi şi Bogdan Murgescu, alături de care vom trece în revistă perioada anilor 19701972.

Cu ajutorul imaginilor de arhivă, Ion M Ioniţă va face o sinteză a Războiului din Vietnam, de la Bogdan Murgescu aflăm sinuoasa poveste a Zidului Berlinului care, în mod dramatic, a împărţit un oraş, familii şi destine. De la jurnalistul Ovidiu Nahoi aflăm care a fost contextul în care femeile din Elveţia dobândesc drept de vot abia în anul 1971, jurnalistul Vlad Mixich va face o incursiune în activitatea organizatiei umantare „Medici fără frontiere”, creată în 1971, iar Hari Bucur Marcu va reaminti tragicele zile ale anului 1972, când a avut loc atentatul de la Jocurile Olimpice de la Munchen.

Acest periplu va fi însoţit de difuzarea unor imagini de arhivă, în premieră la TVR, cum ar fi înregostrările cu soldatul japonez Shoichi Yokoi descoperit dupa 28 de ani în junglă, unde aştepta să se termine Cel deal Doilea zboi Mondial. Tot în premieră, ediţia din această săptămână a pregătit imagini de la întâlnirea istorică de la Beijing, din 21 februarie 1972, între preşedintele american Richard Nixon şi cel chinez Mao Tze Dong.

Un portret de secol” este un periplu care ne aduce imagini descoperite în Arhiva Televiziunii Române, de la evenimente politice, sociale, mondene – care nu se puteau difuza în perioada comunistă. Numeroase ştiri externe sosite de la marile agenţii de presă, relatări despre evenimente de importanţă mondială care, la noi n-au reuşit să ajungă pe post. Sunt fapte care ne-au influenţat şi ne mai influenţează şi astăzi. Sunt evenimente pe care le catalogăm, uneori, fără mare interes – şi despre care spunem că dacă au trecut, ele ţin deja de istorie. Numai că, aceste istorii contează! – explică producătoarele acestui ciclu, Ioana Mureşan şi Ruxandra Ţuchel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.