Pilula 2 – Iubirea unui „Inutil”. Proză de Mariana Palaghia

https://blog.revistaderecenzii.com/

Atenție mare!

Pilula 2 – Iubirea unui „Inutil”

Nici nu mai ştiu exact cum şi când a apărut prima dată „Inutilul” la noi acasă. Un cotoi adult gri, banal, cu o coadă subţire ca o săbiuţă – asta m-a şi frapat la el, coada lui subţire şi ascuţită, cu foarte puţină blană (probabil fusese rasă)… Nu am aflat nici acum de unde a venit, cum se numeşte sau al cui este, cert este doar că odată ajuns la noi, nu a mai plecat. A stat zi şi noapte trist lângă uşa de la intrare, până ne-a convins să îl lăsăm în casă. Întâi ca să mănânce, apoi ca să se odihnească, apoi ca să doarmă liniştit, într-un colţ, după pofta inimii. Cred că a trecut un an de când pisoiul ăsta ne-a adoptat, timp în care nu s-a schimbat deloc, doar coada arată acum ok – în rest, el este la fel de anonim, liniştit, fără pretenţii. Stă cuminte acolo unde i se permite, nu deranjează, nu miaună, nu se manifestă decât când cere mâncare sau vrea să iasă afară. Cumva în glumă am ajuns să îl numim „Inutilul” pentru că animalul ăsta chiar nu face nimic – nici măcar nu enervează – doar mănâncă şi doarme. Culmea, nu face nici rele: nu lasă păr prin casă (are o blană foarte scurtă), nu are purici, nu trage cu ghearele de covor sau de mobilă, nu aleargă, nu protestează când ceva nu îi convine – pur si simplu acceptă liniştit tot ceea ce vine de la noi.

Dar cum nimic în viaţă nu este întâmplător, „Inutilul” nostru a dovedit în timp că este un suflet înţelept, pacifist şi drăgăstos, plin de iubire pură. De fiecare dată când cineva din casă are dureri, el vine şi se aşează exact lângă părţile afectate, ca pentru a uşura durerea. Când cineva este supărat, el vine parcă să ofere consolare. Are faţă de noi toţi doar gesturi de tandreţe, de ocrotire – aşa că acum credem că „Inutilul” nostru este varianta pisicească a unui înger păzitor care nu cere aproape nimic în schimbul iubirii sale – decât poate ceva mâncare şi un loc de dormit în casă. 

Pe scurt, am înţeles că „Inutilul” ne-a îmbogăţit viaţa pentru că el ne oferă în fiecare moment, necondiţionat, sufletul şi dragostea lui. Oare câţi alţii pot spune că primesc aşa ceva?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.