Înfruntarea – Cronică de film, de Mirela Teodorescu

descărcare

Filmul „Infruntarea” (titul original „The Edge”), în regia lui Lee Tamahori, o producţie 1997, reprezintă ecranizarea ultimului scenariu al lui David Mamet. Filmul prezintă istoria incitantă a doi bărbaţi; un miliardar Charles Morses (interpretat de Anthony Hopkins) şi un fotograf de modă Robert Green (Alec Baldwin). Conflictul dintre ei iese la iveală după prăbuşirea avionului în care se aflau, când cei doi sunt nevoiţi să lupte pentru propria supraviţuire în sălbăticia ostilă a ţinuturilor din Alaska. Alături de cei doi monştri sacri mai apar patru vedete: top-modelul Elle Macpherson, Harold Perrineau, L.Q. Jones, precum şi ursul Bart, un adevărat star în lumea filmului american, după ce a mai apărut în producţiile „Ursul” şi „Legendele toamnei”.

Toţi suntem puşi la un test.

Dar acest test nu vine în forma…şi la timpul pe care l-am vrea noi.

Un bun plan pe ziua de azi e mai bun decât unul perfect pe ziua de mâine.

Oamenii rătăciţi în sălbăticie…mor de ruşine.

“Cu ce am greşit?”

“Cum m-am putut băga în aşa ceva?”
Stau şi se tot intreabă aşa şi…mor.

Nu fac singurul lucru care i-ar fi salvat: Să gândească.

De ce nu ii este frică iepurelui?

Pentru că e mai deştept decât pantera.

Acestea sunt replici din film, rostite de cel care este pregătit să supravieţuiasca în sălbăticie.

Ce am reţinut din acest film:
Bocancii se pot lustrui cu partea interioara a cojii de banană.

Daca apare vreun urs în apropierea voastră ramâneţi nemişcaţi. Să îl convingeţi că ştiţi de prezenţa lui şi apoi să vă retrageţi, dar uşor de tot.

Ţine ceasul îndreptat înspre soare. La jumătatea distanţei dintre ora pe care o arată şi 12:00 este sudul. – Iei un ac şi daca îl freci de mătase, se magnetizeaza .Îl aşezi pe o frunză. Vârful acela e în direcţia sud. E atras de magnetismul pământului.

Pentru o durere în spate. Caută o piatră rotundă. Încearcă să scuipi sub ea.

Poţi face foc din gheaţă. Gheaţa, dacă o iei în mână, se poate folosi ca şi o lentilă…care va concentra razele solare într-o flamă.

Titlul sugerează de fapt nu înfruntarea dintre cei doi barbaţi motivati de aceeaşi femeie ci de faptul că pentru a supravieţui provocărilor naturii este nevoie de o agerime a minţii. Dincolo de acţiunea filmului suntem copleşiţi de frumuseţea sălbatică a naturii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *