Jacqueline Susann: Valea Păpușilor. Recenzie de Mirela Teodorescu

descărcare

Jacqueline Susann, autoarea romanului “Valea Păpuşilor” este o scriitoare americană care a trecut prin experienţa vieţii artistice a anilor ’50. Romanul “Valea Păpuşilor” a apărut în anul 1969 şi a fost un bestseller. Autoarea a mai scris încă două romane, “Seducătorul”  în 1969, “O dată nu e de ajuns” în 1973,  “Dolores” în 1976, “Yargo” în 1979.

Anne, Jennifer şi Neely, sunt trei prietene tinere şi frumoase, care încearcă să-şi găsească drumul spre afirmare în New York, metropola în care industria show-businessului este în plin avânt şi unde toate visele par să devină realitate. Succesul nu întârzie să apară – lumea strălucitoare a scenelor de pe Broadway și a platourilor hollywoodiene le stă la picioare.
Următoarele două decenii le aduc recunoaștere şi faimă, pasiuni şi bogăţie, însă și prețul pe care trebuie să-l plătească este pe măsură. Căci rând pe rând, dragostea se transformă în trădare, cinismul ia locul sinceritatii, fidelitatii, prieteniei, iar speranţa în dezamăgire, şi singurul aliat în lupta acerbă pentru culmile succesului rămân „păpuşile“ – pastile care le sunt mereu la îndemână şi par soluţia pentru orice problemă, droguri aducătoare de fericire, de pace, dar mai ales de distrugere. Odata ajuns pe culmile gloriei, nu mai loc si pentru ceilalti, degradarea morala, fizica, psihica apare şi se instaleaza ducînd la depresii, maladii, suicid.

 

Valea Păpuşilor a cunoscut încă de la apariție un succes incredibil, fiind vândută în peste 30 de milioane de exemplare în întreaga lume. Romanul a fost ecranizat într-o miniserie pentru televiziune și adaptat pentru marele ecran într-un film nominalizat la premiile Globul de Aur și Oscar.

 

Lumea show-businessului  – un univers aparte, în care sexul este o armă a succesului, dragostea este doar o mască zâmbitoare a urii și a invidiei, trecutul este uitat, iar viitorul este doar speranță. În această lume dură, unde înaintarea în vârstă și frumusețea apusă sunt spectre care dau fiori, tinerele Anne, Jennifer și Neely au pornit pline de încredere au cucerit New Yorkul și Hollywoodul. Renunțând treptat la idealurile simple, precum dragostea și familia, ajung în cele din urmă pe culmile succesului, dar printre secretele lor se numără „păpușile” – micile pastile care le ajută să doarmă sau să aibă energie, să-și păstreze optimismul și buna dispoziție, dar, mai ales, să alunge adevărul crud al realității, ca tribut al succesului.

O poveste șocantă și emoționantă, despre prețul ce trebuie plătit pentru a fi invidiat de o lume întreagă, este lumea anilor ’50 din America.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.