Jurnalismul liber se scrie cu „Litere de foc” – documentar multipremiat la TVR 1. Articol de Bianca Dinescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

Bucureşti, 5 octombrie 2022

Jurnalismul liber se scrie cu „Litere de foc” – documentar multipremiat la TVR 1

Într-o Indie rurală şi extrem de conservatoare, două femei din cea mai de jos clasă socială îşi depăşesc condiţia, dezvoltând o platformă digitală de ştiri, ce investighează cazuri de corupţie, violenţă şi lacune ale sistemului politic. Premieră – joi, 6 octombrie, ora 22.00, la TVR 1.

Pentru seara de joi, cea dedicată filmului documentar, TVR 1 propune telespectatorilor săi o producţie India, 2021, în premieră, distinsă cu 32 de premii la festivaluri internaţionale de prestigiu. „Litere de foc” („Writing With Fire”), „cel mai inspiraţional film jurnalistic – poate dintotdeauna”, cum a fost catalogat în The Washington Post, este realizat în inima statului Uttar Pradesh, cel mai populat stat al Indiei (200 de milioane de locuitori), notoriu pentru nivelul de corupție, violență împotriva femeilor și opresiunea brutală a minorităților. În acest context, documentarul prezintă lansarea, evoluţia şi activitatea agenţiei Khabar Lahariya (KL), singura agenție de știri digitală din India condusă de femei Dalit, care aparțin celei mai de jos caste (caracterizate drept „de neatins”). „Litere de foc” se vede pe 6 octombrie, de la ora 22.00, la TVR 1.

După 15 ani de tipar, publicaţia Khabar Lahariya decide să-și mărească acoperirea trecând la știrile digitale. Proiectul de a transforma ziarul într-o forță regională de știri online îi este încredințat Meerei, o tânără de 32 de ani, care conduce o echipă de 28 de reporteri pregătiți profesional, dar fără experienţă în zona digitală. Pe măsură ce echipa ei începe să guste democrația digitală, poveștile lor video despre corupție, violență împotriva femeilor, drumuri sparte și asistență medicală publică inadecvată încep să devină populare, tulburând agențiile de presă mai mari, conduse de bărbați. În film, vedem această călătorie – plină de amenințări, pericole, speranțe și sacrificii – prin ochii protagonistei, Meera și ai ucenicei sale, Suneeta.

Meera, redactorul-șef al KL, investighează un caz de viol brutal și, pe măsură ce povestea curge, sunt aduse în prim-plan şi violența endemică și dificultatea de a fi o femeie Dalit în Uttar Pradesh. Născută într-o familie Dalit săracă și căsătorită la 14 ani, Meera a ales să meargă împotriva culturii ei conservatoare şi să studieze, pentru a deveni jurnalist la KL.

În vârstă de douăzeci de ani, Suneeta a crescut muncind de copil într-o mină ilegală. Pasiunea și curajul cu care îşi face meseria de jurnalist o pun în multe situații riscante – o vedem lucrând ca singura femeie reporter de investigaţii în criminalistică din regiune, cercetând afacerile miniere ilegale ale zonei și legătura coruptă dintre mafia minieră și politicieni. Știrile ei sunt incisive, îndrăznețe și de impact. Meera vorbește despre marele potențial pe care îl vede în Suneeta, o speranță pentru viitoarele planuri de expansiune ale organizației. De la câteva mii de vizualizări pe YouTube (când au început filmările, în 2016), noile reportaje marca KL sunt pe cale să depășească 150 de milioane de vizualizări, cu un impact masiv în rândul publicului. Pe măsură ce organizația evoluează, asistăm la provocarea Meerei de a o transforma pe Suneeta cea impulsivă într-un lider adevărat.

Într-un context politic dominat de autoritarismul hindus de dreapta, majoritatea trusturilor de presă mainstream au adoptat autocenzura sau au devenit un lobby pro-guvernamental. Pentru cei care au ales să-și păstreze vocea independentă, consecințele sunt drastice. Meera și echipa ei se confruntă cu amenințări. 

Documentarul surprinde însă şi viața personală a Meerei, o provocare permanentă. Violența inerentă de castă, cu care Meera luptă vehement prin munca ei, este mereu prezentă în propria ei viață. Proprietarii rareori doresc să închirieze unei femei Dalit, cu atât mai puţin unei femei Dalit jurnalist, care lucrează noaptea târziu! Cum reuşeşte Meera să răzbească printr-o asemenea inechitate socială și ce descoperim despre ea în calitate de mamă a două fetiţe? Vedem joi seară, în documentarul „Litere de foc”, la TVR 1.

Pe de altă parte, asistăm şi la ascensiunea profesională a Suneetei, care devine primul reporter KL care călătorește în afara graniţelor pentru a ține un discurs la o reuniune a jurnaliştilor. De asemenea, începe să găzduiască propria emisiune de investigaţii pe canalul YouTube al lui KL, care devine în curând extrem de populară. Dar acasă, presiunea de a se căsători se intensifică. Suneeta știe că mariajul ar fi o lovitură mortală pentru ambițiile ei profesionale, deoarece bărbaţii indieni nu își doresc o soție care lucrează. Va lupta Suneeta pentru visurile ei sau va face compromisuri pentru a avea o familie?

„Litere de foc” este o poveste a vremurilor noastre. Este pentru prima dată când femeile Dalit moderne sunt văzute pe ecran – şi nu ca victime ale circumstanțelor, ci ca scriitoare ale propriului destin. Ţinând aproape de protagonistele sale, documentarul explorează rănile profunde și complexe ale unei țări, povestea ilustrând modul în care personajele tratează aceste răni: cu compasiune și perseverență.

Documentarul a fost recompensat cu 32 de premii şi a primit 20 de nominalizări. Printre acestea se numără:

* 2021 – Premiile Publicului şi Premiul Special al Juriului – Sundance Film Festival;

* 2021 – Premiul Publicului – Festivalul Internaţional de Film documentar din Amsterdam – IDFA;

* 2021 – Premiile Publicului şi pentru Cel mai bun film documentar de lungmetraj la Blackstar Film Festival;

* 2021 – Premiul canalului de documentare Al Jazeera – Festivalul Internaţional de Film documentar Aljazeera;

* 2021 – Premiul Fraţii Maysles – Festivalul Internaţional de Film din Belfast;

* 2021 – Premiul pentru cel mai bun film documentar – DocsMX: Festivalul Internaţional de film documentar din Mexico City;

* 2021 – Premiul pentru cel mai bun film documentar de lungmetraj – Nordic Docs;

* 2021 – Premiul Golden Gate pentru Cel mai bun film documentar de lungmetraj – Festivalul Internaţional de Film documentar din San Francisco;

* 2022 – Premiul Special al Juriului – GZDOC: Festivalul Internaţional de film documentar din Guangzhou;

* 2022 – Premiul Publicului – Millenium Film Festival;

* 2022 – Nominalizat la OSCAR – Premiile Academiei Americane de Film – pentru Cel mai bun documentar de lung-metraj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *