Literatura la Craiova – cu Dan Ionescu, ediția a III-a (06.VII.2023): Receptarea lui Eminescu și a altor valori naționale / Omeni și cărți

https://blog.revistaderecenzii.com/

Sursa: YouTube

Literatura la Craiova, emisiune săptămânală, moderată de către Dan Ionescu, a ajuns la ediția a III-a (06.VII.2023).

Producător: Simona Ștefania Mușuroi.

Invitații acestei ediții: Rodica Păvălan Pospai (scriitoare) și Tudor Nedelcea (eminescolog, istoric literar).

Temele abordate:

Receptarea lui Eminescu și a altor valori naționale. „Eminescu a avut licență” (luată la Universitatea din Berlin) – a afirmat domnul prof. Tudor Nedelcea. Academicianul Mihai Cimpoi a descoperit cererea – a susținut, în continuare, domnul Tudor Nedelcea – prin care Mihai Eminescu solicita eliberarea Diplomei de licență (în domeniul filosofiei). Cererea i-a fost aprobată, dar Eminescu nu a mai ridicat-o.

Oameni și cărți. Rodica Păvălan Pospai a catalogat toți scriitorii din Oltenia (de la A la Z), cu date și aprecieri critice de impact științific.

Găzduită de postul TVR Craiova, emisiunea se difuzează în fiecare joi, de la ora 16,00

și în reluare, pe postul TVR Cultural, sâmbăta, de la ora 9,00.

Până în prezent, realizările acestui proiect de anvergură, Literatura la Craiova, inițiat de Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, în parteneriat cu TVR, respectiv TVR Craiova, au fost: 1. aducerea, în fața telespectatorilor, a membrilor filialei, cu tot ce au ei mai de preț, darurile de a scrie și de a vorbi, 2) punerea în circulație, a unor teme fundamentale.

Au venit, cu deschiderea personalității lor demne, scriitorii: Geo Constantinescu, Cristian – Liviu Burada, Gela Enea, Mircea Pospai, Rodica Păvălan Pospai și Tudor Nedelcea (ordinea transcrierii numelor respectă cronologia intervenției pe ecran). Desigur, lista este deschisă (deținem și programări), însă nu voi dezvălui numele colegilor, pentru a nu elucida toate misterele.

Datorită specificității emisiunii, profil exclusivist, s-a discutat (în cele trei ediții deja rulate) despre: a) Literatura memorialistică, b) Rolul traducerilor în promovarea cărții contemporane (carte scrisă în limba națională), c) Condiția scriitorului în societate, d) Publicistica literară, e) Receptarea lui Eminescu și a altor valori naționale, f) Oameni și cărți.

Subiectele, susținute cu vervă și pasiune, de către interlocutori, au determinat un număr destul de mare de vizualizări pe rețelele și canalele de comunicare (de exemplu, YouTube).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *