https://blog.revistaderecenzii.com/
Recent, în atmosfera romantică a cafe-barului „Nox” din Ploiești, Loredana Stoica a lansat o nouă carte, „Te doare fix în mine! Ahhh!”, publicată la Editura „Karta-Graphic”.
Loredana Stoica este prof.dr. al Facultății de Litere a Universității de Petrol și Gaze din Ploiești și scriitor.
Pe lângă activitatea didactică, până în prezent, s-a remarcat prin studii de cercetare publicate în cărțile: „Sociologia cotidianului urban”, „Vestimentația între artă, industrie și spectacol cultural”, cât și prin cele două creații literare, romanele: „Mă doare fix în tine” și „Te doare fix în mine”, două cărți pe aceeași temă, a iubirii, dar văzute din perspective diferite, prima din perspectiva iubitei și a doua din perspectiva iubitului. Scrierea celei de-a doua cărți, pe lângă impulsul creator iminent al autoarei, a fost favorizată și de cerințele cititorilor primului volum.
Invitați speciali ai activității de la cafe-barul „Nox” au fost: Dan Paul Voicu, directorul Editurii Karta-Graphic, și Bogdan Lucian Stoicescu, referent literar al Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga” din Ploiești.
Prezentarea cărții s-a realizat într-o viziune originală, în care expunerea a alternat cu dialogul.
Bogdan Lucian Stoicescu foarte bun cunoscător al celor două cărți ale Loredanei Stoica le consideră două povești într-una și că cel de-al doilea roman nu este o carte de acțiune, ci prezintă o metafizică a iubirii, pe care o poți întâlni sau nu în realitate, așa cum a conceput-o autoarea. A afirmat că i-ar fi plăcut să scrie el cartea și a propus o discuție despre carte cu cei care o vor citi.
A făcut asemănări cu scrieri de ale lui Nichita Stănescu, Flaubert, Dostoievski, Traian Coșovei.
În viziunea autoarei, după cum reiese din carte și după cum ea însăși a mărturisit și în timpul lansării, iubirea este joacă, atracție, pasiune, armonie, echilibru, poveste, basm, o întoarece la starea de inocență, o formă de evidențiere a luminii din noi.
Eforturile trebuie îndreptate spre păstrarea stării de prospețime, de inocență, obținute prin iubire. Părerea ei este că iubirea nu trebuie instituționalizată, nu trebuie să devină o franciză.
Au fost lecturate fragmente din carte, cât și din autorii mai sus-menționați.
Un dialog interesant s-a purtat între autoare și un tânăr profesor din sală, Toma Răzvan Gabriel, fost student de al acesteia. Acesta a menționat că s-a regăsit în carte, a considerat prima carte un volum șocant, o combinație între viciu și pasiune, o carte fără sfârșit, deoarece nici iubirea nu se sfârșește. Au fost abordate aspecte, precum: inspirația, blocaje în creație, relația alcool-inspirație, alegerea titlurilor etc.
Lansarea cărții Loredanei Stoica s-a realizat într-o atmosferă a tinereții, a interesului pentru cultură, artă, al respectului și admirației pentru autoarea-profesor.