Magia muzicii de Mariana Palaghia

https://blog.revistaderecenzii.com/

Magia muzicii

Muzica este probabil cea mai veche şi fidelă prietenă a mea, care întotdeauna mi-a fost alături la bine şi la greu. Mi-a dat putere, inspiraţie, m-a educat şi m-a făcut să visez, m-a transportat în lumi imaginare sau reale, mi-a spus poveşti şi m-a făcut să dansez, să mă bucur de viaţă şi de oamenii din jurul meu.

În acelaşi timp, muzica a fost o oglindă a transformărilor pe care le-am traversat, pentru că schimbările preferinţelor mele în ceea ce priveşte muzica reflectă cumva etapele parcurse. Copilăria şi adolescenţa au fost marcate de muzica clasică, tinereţea de reggae şi rock, ca adult „am consumat” câte puţin din fiecare gen, în funcţie de stare, anturaj sau activitate iar acum ascult preponderent două genuri diametral opuse: muzica house şi cea de relaxare.

Muzica house o ascult aproape exclusiv în maşină. Pe de o parte pentru că este difuzată de regulă la radio (ceea ce acasă nu folosesc), iar pe de altă parte, pentru că mă ajută să rămân atentă la trafic când şofez la drum lung. Cu cât sunt mai obosită, cu atât beat-ul creşte în boxe ca volum şi intensitate  – este ceea ce mă ţine în alertă la volan în ciuda extenuării.

Când sunt singură în maşină, este minunat să ascult astfel de muzică, dar când sunt însoţită de membrii familiei, lucrurile devin un pic mai delicate… pentru că ei resimt dureros fiecare beat ca pe un băţ înfipt ritmic în părţile lor dorsale… Adică nasol de tot…

Aşa că am ajuns cumva la un compromis atunci când parcurgem împreună sute de kilometri cu mine la volan: eu încerc să nu prea pun astfel de muzică în boxe, decât în cazuri extreme, iar ei acceptă cu graţie şi resemnare nevoia mea organică de house din acele momente critice.

Iar dacă în maşină folosesc aceste ritmuri pentru adrenalină – acasă simt de cele mai multe ori nevoia să scap de stresul de peste zi, deci apelez la magia muzicii de relaxare – un adevărat balsam şi răsfăţ pentru suflet. Nu ţine de un gen anume, ci mai degrabă de vibraţie. Am descoperit piese cu care rezonez şi care sunt dintre cele mai diverse: muzică instrumentală, corală, muzica disco, muzică veche… un caleidoscop ciudat la prima vedere, dar cu un numitor comun. Toate mă ajută să trec peste provocările şi agitaţia zilei, aducându-mi o stare de linişte, pace şi bucurie.

Dar chiar dacă m-am cantonat cumva la cei doi poli (ritmurile house pentru corp şi minte vs muzica balsam pentru inimă şi suflet), cu siguranţă că lucrurile nu vor rămâne aşa mult timp… În fond, eu şi muzica avem o relaţie de-o viaţă şi împreună am trecut prin multe. Fidela mea prietenă mi-a fost alături în fiecare moment, m-a ajutat să evoluez, să ies din tipare, să îmi fac viaţa mai frumoasă.

În acelaşi timp, prietena mea muzica a dovedit că nu este doar a mea, ci a oricui alege să o asculte, să o primească în suflet şi să se bucure de magia ei. Adică este prietena tuturor – pentru că e greu de crezut că există cineva care nu s-a lăsat, niciodată, vrăjit de un cântec…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.