Maleficient – Cronică de film de Mirela Teodorescu

maleficent

Nimic nu este ce pare a fi şi nimic din ceea ce ai ştiut până acum nu e adevărat.
Cam acestea sunt principiile care au stat la baza întocmirii scenariului ultimei creaţii Disney, prezentată publicului spectator în acest sfârşit de mai.

“Maleficient” nu este o un basm de sine stătător, Maleficient este personajul negativ, înspăimântător, care se transformă oricând într-un dragon aruncând flăcări, declanşator al conflictului principal din “Frumoasa din pădurea adormită” – “Sleeping Beauty”, creaţia animată a aceloraşi studiouri din 1959. Pornind de la vechea poveste, scenarista Linda Woolverton propune o nouă abordare a aceluiaşi subiect, de data aceasta prin prisma vrăjitoarei celei rele. Vrajitoare, care, în ciuda numelui său predestinat, a aripilor maiestuoase şi ameninţătoare în acelaşi timp, n-a fost întotdeauna rea, ba dimpotriva.

Lumea în care se desfaşoară povestea este împărţită în două tărâmuri de poveste. Unul este cel al oamenilor conduşi de un rege lacom şi avid de bogăţii şi putere. Celalalt este moors – tărâmul magic al zânelor şi celorlalte creaturi mistice ce ascunde bogăţii râvnite de oameni. Cele două tîrâmuri se învecinează, însă legi nescrise interzic încălcarea graniţelor. Aceste rânduieli nu o împiedică pe tânăra zână Maleficent (Isobelle Molloy) să se îndrăgostească de muritorul Stefan (Michal Higgins), pe care îl surprinde cînd încerca să fure o piatră preţioasă din tărâmul magic. Timpul trece, sentimentele se schimba, iar ambiţia lui Stefan de a ajunge rege depaşeşte dragostea pentru zâna lui. Trădând-o, îşi îndeplineşte visul retezându-i aripile, speranţele şi încrederea în dragostea adevărată.
“Maleficent” filmul este povestea transformării zânei Maleficent.
Ataşamentul şi relaţia dintre cele doua eroine – cea bună şi cea rea – nu schimba cu nimic însă cursul evenimentelor şi îndeplinirea blestemului. Dacă dragostea adevărată va fi găsită, dacă noul basm va avea un sfârşit fericit, asta veţi descoperi urmărind povestea până la final, pentru că finalul este spectaculos.

“Maleficent” nu este însă o poveste cu multe personaje, ci povestea unui personaj. Acţiunea, intrigile, ceilalţi eroi ai poveştii sunt doar trecătoare apariţii menite să-i confere substanţă şi s-o pună în valoare pe zâna cea rea. Să apreciem farmecul, culorile şi spectaculozitatea lumii moors, să închidem ochii la incoerenţele acţiunii, la ridiculozitatea anumitor personaje, să ne lăsăm vrajiţi de Angelina Jolie şi a sa Maleficent, păşind fără reţineri în magia lumii Disney… În fond şi la urma urmei “Maleficent” este doar o poveste şi în poveşti orice e posibil…

2 comentarii la „Maleficient – Cronică de film de Mirela Teodorescu

  1. Marturisesc ca Alba ca Zalada imi spune totusi, ceva, comparativ cu acest scenariu, care imi spune ca nimic nu este ce pare a fi, si nimic din ce ai stiut pana acum nu este adevarat. Ramanem la clasici. Avangarda este pentru nebuni.

    • Povestea este frumoasa. Si are si o morala. Zana Maleficent a fost o zana buna, Regele Stephan a ingenunchiat-o taindu-i aripile si determinand-o sa ia decizii radicale pentru a-si salva , in fond teritoriul. Nu ea a fost aceea care a dorit mai mult, ea s-a aparat. Dar a venit si momentul de razbunare. Aici ai dreptate. Numai ca, in final revine la partea umana a lucrurilor, totul se judeca prin dragoste si daruire.
      In concluzie, Maleficent, este o poveste din care inveti ca rationalul invinge pasiunile, ca orine ai fi, poti si merita o schimbare de etica si morala. Traim intr-o lume complexa, avem nevoie si de astfel de transformari. Este parerea mea formata in urma multitudinilor de aspecte aparute in viata reala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.