Mariana Rusen: 5 poveşti din comunism – vineri, la TVR 2, de la ora 19.00

banner dreptul la memorie

Campania „Dreptul la memorie” continuă cu „5 poveşti din comunism”

 

Despre poveştile unor elevi, studenţi şi simpli ţărani care au avut un singur lucru în comun: lupta anticomunistă.

 

Vineri, 12 iunie, de la ora 19.00, pe TVR 2 (şi în simulcast pe TVR HD), puteţi urmări un nou episod cu titlul: 5 poveşti din comunism” – din cadrul campaniei Dreptul la memorie. Argumente pentru un Muzeu al Comunismului la Bucureşti.

Paşca Alexa, ţăran din satul Aluniş, judetul Sălaj, a scris începând din 1974 o cronică a vieţii satului său în plină eră comunistă. Sunt 14 caiete de însemnări, o cronică frustă a perioadei în care ţărănimea a încercat să se acomodeze cu noua situaţie istorică.

În 1986, în plin regim totalitar, un tânăr de 24 de ani, din Bădăcin l-a comemorat, împreună cu un grup de prieteni, pe Iuliu Maniu. Pentru acest lucru, Ioan Pop sau “poetul” așa cum i se spunea, a fost bătut de miliție și urmărit sistematic de securitate. În 1990 a plecat din țară, apoi a revenit dar nu a regretat nicio clipă gestul său de revoltă împotriva absurdității comuniste. Pentru el, Iuliu Maniu este un model de viaţă.

În 1947, tineri din trei sate Văleni, Cristolţ şi Solona s-au reunit sub comanda unui personaj misterios, Ion Abăciței, cu intenția clară de a răsturna guvernul prosovietic de la București. Vârstele acestor tineri erau de 17 și 20 de ani. Toți au făcut ani grei de pușcărie. Au fost la canal, au cărat pietre cu cârca, au muncit până la epuizare.

Aceste câteva exemple arată, încă o dată, cât de nociv a fost comunismul. El a măcinat pe dinăuntru societatea românească, alterând tradițiile, mentalitățile, relațiile interumane. „Nimănui nu-i plăcea viaţa grea, înglodată în lipsuri, dar supravieţuirea în aceste condiţii devenea un mod de existenţă. Eram cu toţii mult prea preocupaţi să supravieţuim, încât uitasem că oamenii au în egală măsură nevoie de libertate şi adevăr, ca şi de hrană. Noi nu milităm pentru nimic altceva decât pentru dreptul copiilor noştri de a spune «nu», pentru dreptul fiecăruia de a fi ceea ce îşi doreşte să fie, pentru dreptul nostru la memorie”, spune Ruxandra Ţuchel, realizatoarea TVR a ediţiei din această săptămână.

.

***
Despre Dreptul la memorie – Argumente pentru un Muzeu al Comunismului”

În data de 8 mai, Televiziunea Română împreună cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a lansat campania Dreptul la memorie. Argumente pentru un Muzeu al Comunismului la Bucureşti. În fiecare săptămână, de la ora 19.00, la TVR 2 poate fi urmărită o serie de şapte filme documentare realizate de TVR şi difuzate în premieră absolută, urmând ca ciclul să se încheie în 26 iunie cu o dezbatere care va rezuma concluziile acestui demers.

 

Actorul Constantin Lupescu este naratorul întregului serial documentar, el fiind călăuza dar şi interlocutorul istoricilor şi cercetătorilor, personalităţi implicate în acest efort de recuperare a istoriei noastre recente:  Lucia Hossu Longin, Stejărel Olaru, Cristian Vasile, Octavian Roske, Marius Oprea, Ștefan Bosomitu şi mulţi alţii.

 

Bucureştiul este una dintre puținele capitale ale fostelor ţări comuniste care nu are un Muzeu dedicat perioadei comuniste. IICCMER, partener al TVR, are ca obiectiv înfiinţarea unui asemenea muzeu, iar TVR, ca instituţie naţională, deţinătoare a unei vaste arhive video şi martor important al comunismului românesc, are datoria de a se implica în acest demers.

Mesajele telespectatorilor sunt aşteptate pe adresele de e-mail ale campaniei: [email protected], [email protected], şi [email protected].

 

Acest program poate fi urmărit şi online, pe portalul video TVR+.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *