Mariana Rusen: Filmul de Oscar la TVR 2 – Zbor deasupra unui cuib de cuci

One flew over the cuckoo's nest

Filmul de Oscar la TVR 2 – Zbor deasupra unui cuib de cuci

 

Considerat unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei americane

 

Dacă este sâmbătă, la TVR 2 este Film de Oscar, telespectatorii având ocazia să se delecteze în 22 martie de la ora 20.10 cu o producţie cu un palmares impresionant dintre care: 5 premii şi 4 nominalizări la Oscar, 6 premii Globul de Aur, 6 premiiBAFTA,  2 premii David di Donatello.

 

Este vorba de Zbor deasupra unui cuib de cuci (ONE FLEW OVER THE CUCKOO’S NEST – producţie SUA, din 1975), în regia lui Milos Forman, cu: Jack Nicholson, Louise Fletcher, Danny DeVito. Filmul este adaptarea după romanul cu același nume de Ken Kesey, din 1962. Zbor deasupra unui cuib de cuci este numit adesea unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei Americane fiind clasat pe locul 105 în „Lista Celor mai Bune 500 de Filme ale Tuturor Timpurilor” stabilită de revista Empire. Filmul a rulat în cinematografele suedeze între 1975 și 1987 – doisprezece ani la rând, ceea ce încă reprezintă un record neegalat.

Filmarile au avut loc chiar la spitalul din Salem, Oregon, unde se petrece și acțiunea romanului.

Ajuns la închisoare pentru corupere de minori, după o relaţie cu o fată de 15 ani, Patrick McMurphy se preface că ar fi nebun şi reuşeşte să obţină transferul într-un spital psihiatric. În curând, însă, va constata că situaţia nu i s-a uşurat deloc. Asistenta-şefă, Mildred Ratched, o femeie aparent calmă şi amabilă, se dovedeşte a fi mult mai periculoasă decât bolnavii pe care-i persecută. Încercând să mai încălzească atmosfera apăsătoare din ospiciu, rebelul McMurphy îşi îndeamnă colegii la jocuri de cărţi şi la partide de pescuit, scoţându-i din permanenta lor letargie. Falsul nebun îi declară război deschis tiranicei asistentei-şefe şi nu-şi ascunde planurile de evadare; însă o petrecere nocturnă care scapă de sub control va avea consecinţe tragice pentru toţi cei implicaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.