Grigore Leşe revine la Televiziunea Română cu o nouă emisiune
Din 12 octombrie, puteţi urmări „Drumul lui Leşe” în fiecare duminică, de la ora 18.30, la TVR 2, TVR HD şi online la TVR+
Din această toamnă, Grigore Leşe revine la Televiziunea Română cu un nou format, un program săptămânal cu titlul „Drumul lui Leşe”, ce va fi transmis duminica, de la 18.30.
„Drumul lui Leşe” este invitaţia de a parcurge, timp de o oră, o călătorie iniţiatică, de redescoperire şi reevaluare a dimensiunii noastre identitare. Grigore Leşe va încerca să prezinte România profundă, adevărată, conectată la sensibilitatea, formulele de expresie şi comunicare ale secolului 21. Grigore Leşe va deveni în această emisiune un liant al lumii tradiţionale cu lumea urbană, modernă, fiind deopotriva gazdă, actor, spectator, dirijor şi mentor. Conectând ruralul cu urbanul, trecutul cu viitorul, lumea reala cu cea virtuala, „Drumul lui Leşe” va încerca să arate acea Românie tulburătoare care vrăjeşte şi inspiră pe cei ce o descoperă.
În fiecare ediţie, invitaţii lui Grigore Leşe vor fi oameni de excepţie, poate mai puţin cunoscuţi, dar adevărate modele în lumea lor, iar invitatul special va fi o personalitate a vieţii culturale din România.
În plus, Grigore Leşe consideră esenţială promovarea muzicii tradiţionale de strat vechi şi declară că: „în contextul procesului de globalizare pe care îl experimentăm, arta grefată pe etnic va fi aceea care va asigura identitatea culturală a popoarelor”. Astfel încât, din noua emisiune nu putea lipsi muzica adevărată, live, interpretată în maniera caracteristică de Grigore Leşe şi de invitaţii săi.
Emisiunea este o coproducţie TVR cu Asociaţia Culturală Grigore Leşe, iar prima ediţie va avea ca temă horitul din zilele noastre în Dobrogea, la Cogealac, în Maramureşul Voievodal şi în Ţara Lăpuşului. Invitaţii lui Grigore Leşe din 12 octombrie vor fi, alături de istoricul literar Dan C. Mihăilescu, oameni de referinţă pentru prima temă a acestui format unic de emisiune: aromânii fârşeroţi din Cogealac, femeia păstor Măricuţa Griguţa, cioplitorul în lemn Godja Petru (zis şi Moş Pupăză) şi Zamfira Ludovica Mureşan, profesor în Satulung.