Mariana Rusen: Noi subiecte în premieră la Documentarele 360° GEO

Geo trandafiri Oman

Noi subiecte în premieră la Documentarele 360° GEO

În fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 19.00, la TVR 2

 

În intervalul 24-28 martie, seria Documentarelor 360° GEO continuă cu noi subiecte fascinante despre lumea care ne înconjoară:

Astfel, luni aflăm despre deşertul înflorit, un paradox de 1500 de ani. Documentarul Oman, trandafirii din deşert arată cum în sultanatul Oman, unde temperatura medie este de 40 de grade la umbră, ploaia este o raritate şi nu există râuri şi lacuri naturale, există trandafiri minunaţi. Datorită unui sistem de canale de irigaţii vechi de 1.500 de ani, deşertul „înfloreşte” în multe locuri. Datorită lui, apa este transportată la kilometri distanţă şi aduce viaţa în deşertul pietrificat.

Marţi, aflăm despre semnalul de alarmă al ecologiştilor: S.O.S. delfinii! . În Peru, organizaţia Mundo Azul  încearcă să salveze delfinii aflaţi pe cale de dispariţie. Cel puţin 20.000 sunt ucişi clandestin în fiecare an. Carnea lor este vândută pentru consum dar şi pentru a servi ca momeală.

Miercuri, îl cunoaştem pe Trubadurul din Azerbaidjan. Într-o lume fără presă, telefon sau internet există „ashiq“ – trubadurii, care aduc locuitorilor din munţii Azerbaidjan veşti despre lumea din afară. De secole întregi, aceşti barzi călători joacă un rol important în cultura orientală. Ultimii reprezentanţi ai acestei meserii parcurg munţii pentru a duce veşti, dar şi poveşti şi bârfe – toate prin cântece – locuitorilor din regiunile cele mai îndepărtate.

Joi, traversăm Furtuni în Strâmtoarea Magellan călăuziţi de chilianul Erich Guital. El este pilot pe vapoare în strâmtoarea Magellan, renumită pentru violenţa furtunilor şi pentru vremea care se schimbă brusc în doar un minut.

Iar vineri, ne îndrăgostim de Câinii salvatori: Terra-nova, labradori şi Golden Retrieveri, câini puternici, care cântăresc între 30 şi 70 de kilograme, şi care adoră apa. Împreună cu stăpânii lor, timp de 3 ani, în fiecare week-end, ei fac un antrenament special pentru a învăţa să salveze vieţi.

Un comentariu la „Mariana Rusen: Noi subiecte în premieră la Documentarele 360° GEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.