Mariana Rusen: „Un fleac, m-au ciuruit” – Cu mâinile curate – în 12 decembrie, la TVR1

cu mainile curate

https://blog.revistaderecenzii.com/

„Un fleac, m-au ciuruit” –  Cu mâinile curate – în 12 decembrie, la TVR1

Din această săptămână, în fiecare sâmbătă, de la ora 21.10, la TVR 1 vine Sergiu Nicolaescu cu seria de filme „Comisarul”. Având dublul rol de regizor şi protagonist, Sergiu Nicolaescu, cel mai prolific și mai vizionat regizor român din toate timpurile, semnează cele cinci lung metraje de acţiune ale seriei: „Cu mâinile curate”, „Ultimul cartuş”, „Un comisar acuză”, „Revanşa” şi „Duelul”. Sunt filme de referinţă pentru genul filmelor poliţiste româneşti, care au creat o galerie de personaje antologice precum: comisarul Miclovan, comisarul Moldovan, dom’ Semaca, Lăscărică, Paraipan, Limbă.

Primul din serie care intră în difuzare este filmul „Cu mâinile curate”, realizat după un scenariu semnat de Petre Sălcudeanu şi Titus Popovici. După cum atestă un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România, filmul „Cu mâinile curate” este considerat de critici drept primul film polițist românesc şi se află pe locul 12 în topul celor mai vizionate filme românești din toate timpurile.

Din distrubuţia filmului mai fac parte actorii Alexandru Dobrescu, Gheorghe Dinică, George Constantin, Ştefan Mihăilescu Brăila, Sebastian Papaiani, Emanoil Petruţ, Cristian Şofron, Colea Răutu, Aimee Iacobescu, Jean Constantin.

Filmul a primit în 1972 premiul ACIN pentru interpretare masculină (Gheorghe Dinică).

Acţiunea se desfăşoară în 1945, când nivelul criminalităţii atinsese cote alarmante. Roman este un proaspăt poliţist, fost comunist ilegalist, numit la conducerea uneia dintre cele mai „fierbinţi” secţii de poliţie din Capitală.  El apelează la ajutorul comisarului Miclovan, un poliţist cu metode neconvenţionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *