Mihai Eminescu: Vorbește-ncet. Sonet interpretat de Dan Ionescu

images

Definiție: Sonetul este o poezie cu formă fixă, alcătuită din paisprezece versuri, grupate de obicei în două catrene și două terține. Rima catrenelor este îmbrățișată (abba / baab), iar a terținelor: cdc / dcd.

Probabil Eminescu a abordat acest gen datorită sentimentului de admirație pentru William Shakespeare, un maestru al sonetului.

Scris în anul 1876, sonetul Vorbeste-ncet a fost publicat postum.

În sonet există regula ca niciun cuvânt să nu se repete, cu excepția, desigur, a prepozițiilor și a conjuncțiilor. Poetul încalcă această regulă. Cuvintele reluate, care pot fi considerate cuvinte-cheie, sunt: „vorbește-ncet”, „scump / scumpe”, „să privesc / privește”, „mea / meu”, „tău / ta”. Regăsim de asemenea cuvinte din același câmp semantic, precum: „glasul“, „vorba“, „cuvinte“.

Îndemnul „vorbește-ncet” confirmă apropierea persoanei dragi. Deja această apropiere conferă un sentiment de siguranță asupra legăturii, nu mai este nimeni în preajmă care să le afecteze intimitatea (care să-i deranjeze).

Nu mai este cazul unui efort în prietenie. Zbuciumul (agitația) s-a terminat, nimic pe lume nu contează mai mult ca prezența iubitei. Acum e timpul ca ei doi să se înțeleagă aproape fără cuvinte. Până acum și-au vorbit tare, au strigat pentru a se chema sau pentru a se corecta. Acum tinerii s-au obișnuit unul cu altul, e vremea pentru altă stare, a calmului. Este o invitație la armonie, la un acord între tonalitatea vocii și înțelesul „prea cuminte” al vorbelor.

A doua secvență poetică lichidează nevoia de vorbă, în prim-plan este contemplația, nevoia de a se privi. Când „ochii tăi îmi spun fără cuvinte”, este invocat simțul văzului care asigură de asemenea comunicarea desăvârșită. Este un regres în planul sonor, de la o vibrație se ajunge la stadiul numai de răsfrângere, la admirație prin contemplare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.