Milutin Đuričković: Cum au crescut gemenii / Povestiri umoristice pentru copii. Prezentare de Victor Rusu

https://blog.revistaderecenzii.com/

În cadrul impresionant al bogatelor și rodnicelor relații de colaborare și schimburi culturale cu oameni de cultură, scriitori și artiști din numeroase țări ale lumii, pe care le are poetul Mihai Firică, președintele Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Craiova, a apărut și cartea de „Povestiri umoristice pentru copii”, „Cum am crescut gemenii” de Milutin Đuričković.

          Cartea a apărut la Editura Revers din Craiova, într-o ediție îngrijită de Mihai Firică, iar traducerea ei în limba română aparține importantei scriitoare Eugenia Bălteanu din Voivodina, Sârbia. Despre a cărei viață și activitate, pe lângă cele aflate de mine, citindu-i câteva romane și mai multe cărți de poezie și prefețele, textele biobibliografice, întregul aparat critic însoțitor, am avut acces la mult mai multe date de extremă importanță, din fișa pe care i-o dedică în „Literatura română din Voivodina”  cunoscuta și apreciata Catinca Agache, critic și istoric literar, cu o bună, temeinică, aprofundată cunoaștere a literaturii de expresie românească din Voivodina.

          Catinca Agache o include la capitolul „moderniști” și în „profilul literar” pe care i-l consacră precizează că „este recunoscută ca importantă autoare de literatură pentru copii”…,  care a redactat, ani în șir, revista „Bucuria copiilor”, ceea ce explică interesul său aparte pentru cărțile colegilor săi pentru copii, pe care le traduce magistral, ca o bună cunoscătoare a ambelor limbi.

          Despre autorul tradus aflăm într-o lapidară notă că „și-a luat magisteriul și doctoratul în domeniul literaturii pentru copii și a câștigat multe premii și recunoștințe, atât în țară cât și în străinătate”, pentru numeroasele sale cărți pentru copii.

          Revenind la conținutul cărții, vom preciza că noi nu o vom trata ca pe o culegere de povestiri, ci ca pe un roman umoristic pentru copii, pentru că narațiunile incluse în sumar se desfășoară într-un topos epic comun, familia gemenilor Milutin și Milan, și toți membri săi au funcționalitate de actanți în structurile epice ale așa-ziselor „povestiri”. Din această perspectivă, romanul este unul de formație, narând năzdrăvăniile gemenilor din primii ani ai lor de viață. Poate fi citit de copiii de vârste mai mari și ca o rafinată parabolă existențială a cunoașterii și inițierii în tainele lumii și vieții.

          Referitor la remarcabila ținută estetică a cărții, vom evidenția, pentru început, umorul de bună calitate, cuceritot, irezistibil, un umor de situații cu o dinamică amuzantă, spectaculoasă, situații care îi au protagoniști pe gemeni, dar și pe ceilalți membri ai familiei, care reacționează sincronizat, contaminați, parcă de ei. Mai poate fi  detectat și un umor de factură cu totul aparte, unul paradoxist, de situații și de replici plasate sub semnul absurdului.

          Este evidentă, apoi, buna cunoaștere a psihologiei infantile și a reacțiilor de ordin comportamentist declanșate de aceasta.

          Mai remarcăm talentul portretistic, izbutind profiluri pregnant personalizate și captivantele virtuți de seducător povestitor.

          O carte care face o bună, convingătoare propagandă literaturii pentru copii din Serbia, tipărită în România grație scriitorului Mihai Firică, autor al atâtor inițiative inspirate, valoroase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *