Muzeul Jucăriilor la Boldești-Scăeni, județul Prahova. Articol de Elena Trifan

https://blog.revistaderecenzii.com/

În zilele de 15-17 martie 2024, Casa de Cultură „Mihai Eminescu” din orașul Boldești-Scăeni, județul Prahova a fost gazda unei expoziții impresionante  de jucării, al cărei proprietar este un colecționar împătimit și generos care din când în când le  oferă prahovenilor posibilitatea de a-i vizita gratis comoara  itinerantă.

Este o colecție foarte bogată alcătuită din aproximativ 1500-2000 de jucării, din perioada 1900-2000, prezentate în evoluția lor și a societății omenești.

Copilărești în aparență, jucăriile ascund sensuri și semnificații mult mai profunde, fiind o dovadă a unui anumit stadiu de dezvoltare a civilizației umane, a legăturilor interumane, a unui anumit mod de a concepe educația copiilor și a tinerilor.  

Prima perioadă a anilor 1900-1930 este denumită „a păpușilor de porțelan”.

 Piesa de rezistență sunt păpușile  „Biedermeyer”, datând din anul 1870.

Privite comparativ, păpușile sunt și expresia unor diferențe sociale.

Alături de păpușile confecționate din materiale de bună calitate, se află și cele realizate din coceni sau din hârtie umplută cu paie și îmbrăcate în straie modeste. Pe lângă acestea, pot fi privite cărucioare pentru păpuși, balansoare, o trotinetă din lemn. 

Au urmat jucăriile de metal, fabricate manual, din fontă, aluminiu etc, reprezentând:   soldați călare, suflând din trompetă, plite pentru pregătit mâncarea, aragaze electrice, tancul, macheta unei termocentrale, carusel cu arc, care funcționează după un sistem vechi, mașini, camioane, avioane, locomotiva anilor 60, adusă din Japonia, soldăței de plumb.  Sportul este și el prezent prin intermediul schiurilor și al patinelor din lemn vechi de 100 de ani.

  Jucăriile au evoluat odată cu dezvoltarea tehnicii și au devenit o sursă de cunoaștere și de a forma deprinderi pentru viață.

Perioada anilor 1930 -1950 este reprezentată de un număr mare de mașinuțe, mobilier pentru păpuși, un set bogat de obiecte Faller al anilor 1960 (căsuțe din plastic sau hârtie carton folosite la machetele de tren), tren confecționat din lego,  circulând pe linia ferată și pe sub tunele, mașină de Poliție, stație de aprovizionare cu benzină, barcă cu motor, camioane evoluate, figurine lego și personaje din filmul „Războiul Stelelor”.

Comunismul, perioada anilor 1950 – 1990, și-a avut specificul lui și sub raportul jucăriilor.   Cu ce începe expoziția? Cu renumitele păpuși „Arădeanca”, rățoiul „Donald”, căluțul din plastic tras cu sfoară, mașinuțe, inclusiv cu cheiță, telecomandă cu fir, pistoale cu zgomot, figurine umane, avioane de diferite tipuri, mașină de cusut, pian, tanc după modelul celui din filmul „Star Trek”, jocuri:  de cărți, marocco sau asemănătoare cu viitoarele puzzle.

 O pușcă amintește de primul joc TV.

Un spațiu este dedicat școlii cu ghiozdanele ei de tip vechi, cu penare din lemn, călimări, numărătoare, alfabetar, dispozitiv pentru efectuat adunări, carnet de elev și insigne de pionier, fotografie cu șoimii patriei.

Trusele de traforaj, ghergheful, jocul „Cum învăț să cos”? amintesc de încercarea școlii de atunci de a forma deprinderi practice în rândul elevilor prin ora de atelier.

Urmează ursuleții Teddy și păpușile „Barbie” ale anilor 1975-2000 și obiecte specifice vieții spirituale a copiilor și adolescenților.

Ursuleții Teddy își iau istoria lor, care ne-a fost prezentată de ghidul expoziției.

Primul ursuleț a fost creat de o croitoreasă din Germania, doamna Steiff, care își dorea ca fiecare copil să aibă un ursuleț. În anul 1902, a început confecționarea lor în serie în America și au primit numele Teddy, după cel al președintelui Teddy Roosevelt.

Cărți foarte vechi, printre care se află un manual de limba română, din anul 1922, „erbare”, albume de familie, clasoare cu timbre, revista „Cutezătorii”, cartea „Povestiri istorice” , reviste pe ale căror coperte se păstrează vii imagini ale pionierilor și ale lor împreună cu familia prezindențială sunt repere irefutabile ale unui mod de viață. Clasoarele cu timbre, divers colorate, reprezentând imagini din diferite domenii, trezesc o vie și plăcută amintire a impactului puternic pozitiv pe care îl aveau asupra copiilor în vremea programelor TV în culori alb-negru și a cenzurării informației și a călătoriilor.

Un caiet al unui elev, pe coperta căruia este imprimat chipul lui Carol al II-lea, impresionează prin scrisul frumos și calitatea cernelii.

Jurnalele în care se exprimau gânduri și sentimente, mai ales la despărțire și la terminarea unui ciclu de învățământ, presărate cu imagini de actori îndrăgiți și scene din filme și poezii naive, dar sincere,  au stârnit emoții și nostalgii în rândul persoanelor mai în vârstă care și-au regăsit adolescența în ele.  

Sunt prezenți și Moș Gerilă și accesoriile venirii lui.

Ultima secțiune a expoziției ne scoate din lumea copilăriei și ne introduce în cea a tehnicii de tip vechi prin intermediul unei mașini de scris, a unei diversități de telefoane – de birou, pentru instituții, cu o singură legătură, stradale și mobile -, aparate de fotografiat, radiouri, pick-up, televizoare din primele generații, proiector pentru diapozitive, cameră de filmat din 1980, primul computer de fabricație românească, din anul 1988, casete audio și video.  Este prezentă și o autorizație pentru dreptul de a avea radio. Unele din obiectele expuse în muzeu, în ciuda vechimii pe care o au, mai sunt încă funcționale.    

Jucăriile din Expoziția de la Scăeni reînvie epoci, dezvăluie o lume în desfășurare, sunt o sursă de cunoaștere, trezesc amintiri, bucurii și neîmpliniri. Să sperăm că se vor îmbogăți cu noi și noi exponate chiar din actualitate și se vor găsi soluții pentru a-și găsi locul într-un spațiu permanent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *