Noua ediţie „Nocturne”, la TVR 1. Articol de Mihaela Berinde

https://blog.revistaderecenzii.com/

Marina Constantinescu și Florin Piersic Jr.

„Cumva, toată viaţa am fost un naiv şi asta m-a ajutat în carieră!”

Mărturiseşte invitatul în noua ediţie „Nocturne”, la TVR 1. Dacă şi ce şansă are teatrul în această lume răvăşită aflăm din dialogul Marinei Constantinescu cu actorul, regizorul, autorul Florin Piersic Jr. luni, 13 iunie, de la 23.00.

În cariera sa a făcut de câteva ori pasul dincolo de actorie, către scenariu şi regie. Nici domeniul literaturii nu a rămas neexplorat.

Ca regizor de film, Florin Piersic Jr. debutează în 2004 cu scurtmetrajul “Advertising”. În 2005 obţine Premiul special al juriului la B-Est Film Festival, iar în 2006 – Premiul pentru Cel mai bun Film Experimental la Premiile UCIN, ambele trofee pentru „Fix Alert”, producţie pentru care a semnat atât scenariul, cât şi regia. În 2014, Uniunea Cineaştilor din România i-a oferit Premiul pentru film experimental pentru “Killing Time”, în care, de asemenea, reuşeşte tripleta scenariu-actorie-regie.

„Cumva, toată viaţa am fost un naiv şi asta m-a ajutat în carieră”, mărturiseşte invitatul Marinei Constantinescu. În ce fel vom descoperi luni, 13 iunie, de la ora 23.00, la TVR 1.

Cuvântul scris a devenit, odată cu anii, foarte important pentru Florin Piersic Jr. Latura sa de scriitor ne este devoalată în titluri precum „Opere cumplite”, „Romantic Porno” şi „Ficţiuni reale”.

Dar poate cel mai aproape de sufletul său rămâne teatrul. Mai are teatrul vreo şansă în această lume răvăşită? Invitatul emisiunii „Nocturne” din 13 iunie, Florin Piersic Jr., răspunde afirmativ: „Iubesc teatrul şi îl consider o salvare din orice situaţie”.

Cele mai calde amintiri ale lui Florin Piersic Jr. se conturează în jurul mamei sale, actriţa Tatiana Iekel. Şi evocarea întâlnirii notabile cu Valeria Seciu în piesa „Regăsire”, de Luigi Pirandello, îi aşază pe chip o umbră de nostalgie.​

„Nocturne” este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu: „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile”. Emisiunea „Nocturne” se vede la TVR 1 – luni, de la ora 23.00.

Realizator: Marina Constantinescu

Regizor artistic: Aurel Badea

Redactor: Oana Cucuruzeanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.