„Operațiunea Autonomous” – sub lupă, la „Omul și timpul”. Articol de Bianca Dinescu

Omul și timpul

https://blog.revistaderecenzii.com/

„Operațiunea Autonomous” – sub lupă, la „Omul și timpul”

Misiunea specială a serviciilor secrete britanice pe teritoriul țării noastre la începutul anilor ‘40 face subiectul celui de-al treilea episoad al seriei documentare ce scoate la lumină momente uluitoare din istoria recentă a României. Îl vedem pe 7 martie, de la 16.30, la TVR 1.

În preajma celui de-al Doilea Război Mondial, principalele puteri europene se arătau preocupate de România. Poziția geografică și geostrategică, precum și terenurile petrolifere pe care le deținea făceau din România un partener important în războiul care bătea la ușă. În acest context internațional tulbure, în care se încheiau și se destrămau alianțe, România s-a trezit prinsă în mijlocul unor jocuri periculoase care îi amenințau integritatea și independența. Despre „Operațiunea Autonomous” vorbește cel de-al treilea episod al emisiunii „Omul și timpul” de la TVR 1, difuzat în premieră pe 7 martie, de la ora 16.30.

În contextul amintit, Germania, Marea Britanie, Franța și URSS au încercat fiecare, pe rând, să atragă România în sferele lor de influență sau să împiedice alianțe de tot felul. În ciuda acestor frământări, România s-a alăturat Germaniei. După ce această alianță a fost parafată, dincolo de demersurile oficiale, Marea Britanie, URSS și Franța, până la un moment dat, au încercat prin toate mijloacele să o destrame. S-au acordat ajutoare bănești substanțiale, s-au înființat ziare, s-au creat rețele ample de agenți, planuri minuțioase de sabotaj. Eroii principali ai acestui război subteran care se petrecea în Bucureștii anilor 1938 – 1942 erau jurnaliști străini, corespondenți ai marilor jurnale europene, profesori universitari, angajați ai institutelor culturale, ingineri petroliști, guvernante și actrițe de cabaret, dar și români care nu au acceptat niciodată o apropiere de Hitler și cel de al III-lea Reich.

Duminică, la „Omul și timpul”, descoperim detalii despre un episod mai puțin cunoscut al intervenției serviciilor secrete britanice pe teritoriul României. O misiune a Serviciilor Executive Speciale, pe scurt  SOE, pentru România, care avea ca scop găsirea unor soluții pentru încheierea unui armistițiu și, implicit, pentru scurtarea războiului. Astfel, Alfred de Chastelain, Ivor Porter și Silviu Mețianu, toți buni cunoscători ai realităților românești, aveau de pus în aplicare „Operațiunea Autonomous”.

În ce consta secreta misiune și cum s-a desfășurat ea aflăm în cea de-a treia ediție a seriei „Omul și timpul”, difuzată la TVR 1 duminică, 7 martie, de la ora 16.30.

***
Situații excepționale, mai puțin cunoscute, din istoria recentă a țării noastre, sunt cercetate și dezvăluite în noua emisiune-document a Televiziunii Române. Structurată sub forma unei serii de cinci episoade ce poartă semnătura realizatorilor Ruxandra Țuchel și Rafael Udriște, „Omul și timpul” ne introduce în intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii românești, interne și internaționale, din perioada interbelică și anii comunismului. Din 21 februarie, în fiecare duminică, de la ora 16.30, TVR 1 difuzează seria „Omul și timpul”.

Cele cinci ediții ale emisiunii pun în dezbatere subiecte precum țesătura de uneltiri din jurul lui George Enescu (ediţia a fost difuzată pe 21 februarie), așa cum iese la iveală din dosarele Securității statului comunist, încercările succesive și rivale ale Germaniei naziste și ale Aliaților de a influența politic și economic România la finalul anilor ‘30, legăturile lui Carlos Șacalul cu regimul Ceaușescu (difuzată de TVR 1 pe 28 februarie), povestea tezaurului polonez care, în 1939, după invazia nazistă a Poloniei, a reușit să fie salvat cu ajutorul regatului României, încă neutru la acel moment. Înregistrările edițiilor difuzate deja sunt disponibile pe canalul oficial de Youtube al TVR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.