Plecarea Vlaşinilor, cu Emanoil Petruţ, la TVR1

https://blog.revistaderecenzii.com/

Seria filmelor româneşti continuă sâmbătă, 16 iulie, de la ora 21.00, la TVR1 cu drama istorică „Plecarea Vlaşinilor”.

Drama istorică „Plecarea Vlaşinilor” (România, 1982), în regia lui Mircea Drăgan, ecranizare a romanului omonim scris de Ioana Postelnicu, surprinde un moment dramatic, petrecut la sfârşitul secolului al XVIII-lea, în Transilvania guvernată de habsburgi. Printr-un ordin al împărătesei Maria Tereza, optsprezece munţi transilvani sunt trecuţi în stăpânirea austro-ungară, iar obştea satului este desfiinţată.

Comunitatea Vlaşinilor (valahi liberi, păstori ardeleni din tată în fiu, care-şi creşteau oile pe acele păşuni de sute şi sute de ani) se trezeşte deposedată de drepturile ei seculare. Revoltaţi, Vlaşinii hotărăsc o strămutare temporară în Ţara Românească. Alexe, şeful comunităţii este luat prizonier. Trecerea turmelor şi a oamenilor peste graniţă este urmată de o luptă aprigă pentru anularea edictului imperial. La tribunal, Alexe declară că Vlaşinii se vor întoarce la casele lor numai după recunoaşterea „cu scris şi cu tribunal” a drepturilor lor strămoşeşti.

„Din epopee pastorală, cum numesc autorii simfonia Vlaşinilor desfăşurată pe ecran în ample panoramice asupra oamenilor şi locurilor, filmate cu fior şi talent de opera­torul lon Marinescu — filmul devine o pagină vie din istoria unui neam a cărui tărie de spi­rit, înţelepciune, curaj s-au dovedit în cele mai grele împrejurări”, scria Alice Mănoiu în revista Cinema, la lansarea filmului.

Filmul în regia lui Mircea Drăgan se vede la TVR 1 sâmbătă, 16 iulie, de la ora 21.00. În rolurile principale îi vom regăsi pe Emanoil Petruţ, Florina Luican, Ioana Drăgan, Silviu Stănculescu.

Sursa: http://tvr1.tvr.ro/plecarea-vlasinilor-cu-emanoil-petrut-la-tvr1-video_37094.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *