Ploieștenii  întâmpină Sărbătoarea Învierii Domnului. Articol de Elena Trifan

https://blog.revistaderecenzii.com

Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a  creștinătății, este întâmpinată și în acest an de către ploieșteni prin curățenie fizică și spirituală și activități religioase și culturale.

Pe data de 27 aprilie 2024,  cele cinci Protoierii ale județului Prahova: Ploiești Sud, Ploiești Nord, Câmpina, Vălenii de Munte, Urlați, au organizat un pelerinaj de mare amploare și însemnătate religioasă la care a participat un număr impresionant de preoți și credincioși.

Acesta a început cu slujba de vecernie, oficiată la Biserica „Sfântul Gheorghe Vechi”, a continuat pe Bulevardul Independenței, cu un popas făcut la Catedrala „Sfântul Ioan” și s-a terminat la Biserica „Sfântul Vasile” din Ploiești, unde  a avut loc un concert de cântece religioase.

După cum a afirmat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar, scopul procesiunii a fost de a-l întâmpina pe Domnul, „Care vine blând și smerit să intre în Ierusalimul sufletelor noastre” și de binecuvântare a locului unde se desfășoară.

În zilele de 26-28 aprilie, Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești  și Casa de Cultură „IL Caragiale” a Municipiului Ploiești, cu sprijinul Primăriei Ploiești, au organizat cea de-a treia ediție a Târgului de Artă Stradală.

Acesta s-a desfășurat într-o atmosferă de mare animație și sărbătoare pe esplanada din fața teatrului și a constat din susținerea de jocuri, ateliere și spectacole, expoziție de pictură și artă scenografică, la care au participat deopotrivă actori, copii, profesori, părinți, interpreți vocali, dansatori.

Materialele necesare pentru desfășurarea activităților au fost puse la dispoziție gratis de către instituțiile organizatoare și de către Primăria Ploiești. Creațiile realizate în timpul atelierelor au fost dăruite copiilor.

Participarea copiilor la activități a fost stimulată prin tot felul de jocuri creative, distractive și de perspicacitate, desfășurate pe esplanada din fața teatrului de către copii și actori. În curtea Muzeului de Istorie și Arheologie Prahova, din inițiativa și sub coordonarea Teatrului „Toma Caragiu” s-a desfășurat jocul „Vânătoarea de Ouă” în cadrul căruia copiii au primit coșulețe și au căutat ouă ascunse în curtea muzeului. Câștigătorul a fost  cel care a găsit cele mai multe ouă.

Creativitatea copiilor și dobândirea de abilități practice au fost și ele stimulate prin organizarea de ateliere, la care copiii au participat de bunăvoie, fără o înscriere în prealabil, coordonați de către specialiști, în regim de voluntariat.

Astfel, Alexandru Cristian George, profesor la Colegiul Național de Artă „Carmen Sylva”, reprezentant al Centrului Educațional „Familia Ta” și „Jungle Play”, a coordonat atelier de modelaj în lut, cu o diversitate de teme: coșulețe cu ouă pentru Paști, chipuri umane, elemente din natură.

 Modelajul pentru dumnealui și pentru copii are rol de relaxare, recreere, energizare, întoarcere în istorie.

Casa de Cultură „IL Caragiale”, cu sprijinul Primăriei Ploiești, a realizat ateliere cu tematică pascală: tehnica șervețelului cu iepurași, iepurași cu ipsos, coronițe, tablouri cu plante și oițe. Atelierul a fost coordonat de profesor Liliana Calciu, cu sprijinul consilierilor locali.

Isabela Neagu, psiholog la Școala Populară de Artă din Ploiești, a susținut împreună cu elevii un atelier de confecționat origami, având ca temă fluturași.

Muzica și dansul au avut și ele rolul de a crea voia bună și de manifestare a talentului, de exprimare a respectului față de fondul cultural autohton și de întâmpinare a Sărbătorii Învierii Domnului.

Ansamblul Folcloric „Prahova” al Casei de Cultură „IL Caragiale” Ploiești, coord. coregraf Vasile Enache și prof. Nicolae Vicol, a participat cu cele două formații ale sale, de muzică populară și de dansuri.

Soliști vocali, precum: Nicolae Vicol, Radu Siminela Vicol, Ștefan Rădulescu, Mariana Nistor, Maria Ciobănița, au interpretat individual sau în duet cântece din repertoriul național și adaptări proprii: „Mesia în Ziua Floriilor”, „În codru, lângă izvor”, „Dii, căluții mei!”, „Rău e, Doamne, prin străini”, „Liliacul”, „La vâlceaua din pădure”, „Mai ții minte, mândră dragă?”, „Maică, ne-ai crescut cu drag”.

Au fost executate dansuri din diferite zone ale  țării: suită de dansuri pentru fete, suită de dansuri muntenești, suită de dansuri bucovinene.

Membrii Ansamblului Folcloric „Prahova” au impresionat nu numai prin vigoarea și talentul execuțiilor, cât și prin frumoasele costume populare pe care le-au purtat, individuale, îmbrăcate de soliștii vocali, și de tip oltenesc, alcătuite din cizme negre, dres, cămașă cu fustiță albă, cu motive geometrice de culoare bleu, ilic alb cu motive de culoare neagră, brâu divers colorat sau chimir negru, îmbrăcate de dansatori.     

Un concert a fost susținut și de Grupul Folk „Chitara Prahovei”, prof.coord. Marius Glonț.

Timp de trei zile, actori ai Teatrului „Toma Caragiu” Ploiești, secția „Immaginario”, i-au încântat pe spectatori, în general, copii, cu o diversitate de piese de teatru: „Capra cu trei iezi”, „Dănilă Prepeleac”,   „Prostia omenească”, „Cenușăreasa”, „D ’ale lui Păcală”.

Pe esplanada teatrului a fost postat și un copac artificial în care ploieștenii au avut posibilitatea să își expună dorințele cu privire la viitorul societății omenești.   

În perioada prepascală, majoritatea muzeelor din Ploiești și din județul Prahova, în parteneriat cu instituții de învățământ,  au realizat ateliere de încondeiat ouă, pictură, expoziții.

La „Shopping City” Ploiești a fost organizată „Vânătoarea de ouă de ciocolată” la care au participat copii îmbrăcați în iepurași cărora, la final, le-au fost oferite diplome de participare și ouăle de ciocolată vânate.  

Activități diversificate, creative și relaxante au îmbrăcat orașul într-o atmosferă de sărbătoare, în care talentul a coexistat cu îndemânarea, spiritul solemn cu cel ludic, creativ și recreativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *